ГоловнаПолітика

Яценюк обговорить з Ляшком і Порошенком нову коаліцію

Прем'єр усіх пробачив і пропонує перегорнути сторінку.

Яценюк обговорить з Ляшком і Порошенком нову коаліцію
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр Арсеній Яценюк у четвер проведе консультації з Радикальною партією Олега Ляшка і з Президентом Петром Порошенком щодо формування нової коаліції.

"Я проведу сьогодні консультації з Радикальної партією, ще раз поговорю з Президентом, з керівником його фракції. Треба прибрати емоції, вони ні до чого, і рухатися далі вперед", - сказав він на засіданні уряду.

Прем'єр прокоментував вихід "Самопомочі" з коаліції:

"Щойно я отримав інформацію про те, що одна з фракцій вийшла з коаліції. Я можу їм тільки поспівчувати. Потрібно вміти нести політичну відповідальність. Але ми не дамо країну кинути у вир нестабільності, хаосу, відсутності зовнішньої підтримки, відсутності реформ, економічної та політичної дестабілізації", - сказав він.

При цьому Яценюк готовий співпрацювати з парламентом, незважаючи на жорстку критику, яка лунала на його адресу

"Не дивлячись на все, що було сказано в парламенті під час звіту уряду членами парламенту і членами парламентської коаліції, не просто як прем'єр - як людина - я їх прощаю", - зазначив він.

"Звертаюся до Президента, до його фракції і до всіх здорових і демократичних сил - перегорнули сторінку. Ми не маємо права допустити жахливого сценарію розпаду країни і не маємо права повторювати помилки 2005 року... Усі повинні взятися за руки, забути минулі образи, взяти на себе всю відповідальність за долю країни і йти-йти і йти вперед... Моя рука протягнута Президентові Порошенку і його фракції", - підсумував він.

Нагадаємо, у четвер фракція політичної партії "Самопоміч" вирішила вийти з коаліції. У середу з коаліції вийшла "Батьківщина". Дві фракції, які поки що залишаються в парламентській більшості (Блок Петра Порошенка і "Народний фронт"), налічують 217 депутатів при мінімумі 226. Коаліція "Європейська Україна", сформована наприкінці 2014 року, юридично припинила існування.

Якщо протягом місяця з моменту розпаду коаліції нову більшість не буде сформовано, Президент отримає право розпустити парламент. Однак цим правом він може не скористатися. Петро Порошенко вже заявив, що розпустить парламент лише у крайньому раді. Окрім того, Радикальна партія Олега Ляшка в четвер заявила про готовність узяти участь у формуванні нової коаліції разом з БПП і НФ. Разом ці фракції будуть налічувати 238 депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram