ГоловнаПолітика

Шульц підтримав ідею створення групи захисту прав кримських татар

Президент України зустрівся з президентом Європарламенту

Шульц підтримав ідею створення групи захисту прав кримських татар
Фото: пресс-служба Президента

Президент України Петро Порошенко заявляє, що президент Європейського парламенту Мартін Шульц підтримав ідею "організувати тиск і групу підтримки" для захисту прав кримських татар в окупованому Криму. Про це Порошенко повідомив у суботу в Мюнхені після завершення зустрічі з Шульцем, яка відбулася на полях міжнародної конференції з питань безпеки, інформує УНІАН.

"Я поінформував про катастрофічні речі, які зараз відбуваються в Криму з кримськими татарами, і попросив про його підтримку для створення груп і організації тиску, щоб захистити права цих людей. Я сказав спасибі Шульцу за підтримку цієї ідеї", - сказав він.

За словами українського президента, він подякував європейському політикові за його "сильну і постійну підтримку української демократії, суверенітету і територіальної цілісності в цей дуже важкий час".

"Ми говорили про Мінські угоди й ефективну координацію дій у плані продовження санкцій, якщо мінські домовленості не буде виконано, як це відбувається зараз, коли ми маємо 70 обстрілів на добу, не маємо доступу для Спеціальної моніторингової місії, коли не звільняють заручників, яких вони утримують у катастрофічних умовах на окупованих територіях і в російських в'язницях, включаючи Надію Савченко, Олега Сенцова", - передав зміст розмови Порошенко.

Крім того, сторони обговорили подальші плани щодо стимулювання європейських інвестицій в Україну. "Я поінформував про наші останні кроки на шляху реформ", - додав він.

Президент України висловив думку, що "Мюнхен став ареною для російських заяв". "Ми пам'ятаємо заяву Путіна в 2007-му, заяву Медведєва, в якій він сказав про "холодну війну", так звану громадянську війну в Україні. На що я дав сильну відповідь: пан Путін, Лавров, Медведєв, це - ваша агресія в Україні, і ми не дамо вам ані найменшої можливості проводити тут пропаганду в стилі Кремля, щоб отруювати бачення європейських людей... Ви повинні вивести свої війська з української території, з Донбасу і Криму, повернути український контроль над кордоном, звільнити заручників і не буде війни в регіоні. Це - повністю ваша відповідальність", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, делегація України надіслала офіційний лист голові Ради Безпеки ООН, в якому висловила глибоку стурбованість щодо протиправної діяльності російських окупаційних сил у Криму проти кримських татар, наслідком якої стали масові незаконні обшуки та безпідставні затримання 11 і 12 лютого 2016 року тринадцяти громадян України - представників кримськотатарського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram