ГоловнаЕкономікаДержава

Після анексії Криму Україна скоротила вилов риби та інших біоресурсів на 63%

У 2013 році було отримано 230 тис. тонн живих біоресурсів (риби, молюсків, ракоподібних), а в 2014 році без Криму - всього 92 тис. тонн.

Після анексії Криму Україна скоротила вилов риби та інших біоресурсів на 63%
Фото: strana.ru

Анексія Криму нанесла сильний удар по рибному господарству України - видобуток живих біоресурсів (риби, молюсків і ракоподібних) скоротився на 63% з 230 тис. тонн у 2013 році до 92 тис. тонн у 2014 році.Остаточних даних за минулий рік ще немає, але за попередніми даними видобуток в 2015 році становив 94,64 тис. тонн живих біоресурсів. Про це йдеться в інтерв'ю LB.ua з Ярославом Ковалівим, керівником Держагентства рибного господарства України.

"Ми втратили два морських рибних порти і капітанії - Севастопольського та Керченського рибних портів. Ми втратили державну установу, яка займалася риборозведенням "Кримський риборозплідник" з рибопосадковим матеріалом і маточним поголів'ям на 515,5 тис. гривень, наукову установу і бібліотеку "ПівденНІРО", яка була науковою інституцією галузі. У Криму залишилося держпідприємство "Керчмолюск", споруди рибогосподарських технологічних водойм, які перебувають на балансі держпідприємства "Укрриба". У Криму залишилися 18 суден флоту територіальних органів рибоохорони, 17 суден портофлоту, 2 навчально-тренувальних судна, флот навчального закладу - 6 одиниць", - перерахував Ковалів.

За його словами, в 2014 році економічний збиток від промислу в Криму був оцінений в 363 млн гривень. Загальні втрати держмайна галузі через анексію Криму та в зоні АТО оцінюються в 349,2 млн гривень. Щомісячний недоотриманий чистий прибуток держпідприємств становить 20 млн гривень, а держбюджет недоотримує податків майже на 37 млн гривень.

Нагадаємо, Україна досі офіційно так і не закрила морські рибні порти до Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram