ГоловнаЕкономікаБізнес

Негативний досвід Shell і Cargill в Україні відлякує інвесторів, - експерт

Іноземний бізнес дивиться не тільки на Doing Business, а й на реальні кейси.

Негативний досвід Shell і Cargill в Україні відлякує інвесторів, - експерт
Фото: http://www.telegraph.co.uk

Успіх великої приватизації-2016 залежить від того, що розкажуть своїм колегам ті закордонні інвестори, які вже працюють в Україні. Про це написав в авторській колонці на "Цензорі" головний редактор журналу "Деньги", експерт Олександр Крамаренко.

Зокрема, у своєму матеріалі він наводить у приклад топ-5 негативних бізнес-кейсів зразка минулого року, які свідчать про високий рівень корупції в Україні та неготовність влади боротися з нею.

Серед компаній з іноземним капіталом, які постраждали через відсутність гарантій захисту інвесторів і кредиторів, ефективного правосуддя і стабільної податкової системи, експерт називає пул іноземних банків і банків з іноземними капіталами, компанію Luxoft, Wizz Air, Happy Farm, Shell і Cargill.

"Солідні іноземні інвестори придивляються до того, що буде виставлено на прилавок - Одеський припортовий завод, "Центренерго", великі пакети акцій обленерго, подейкують, що на продаж буде виставлено харківський "Турбоатом", - пише Крамаренко.

На його думку, "під час оцінки ризиків майбутні інвестори будуть оцінювати далеко не тільки рейтинги України в Doing Business, про які наша влада так любить згадувати, рейтинги потроху ростуть, але реальних людей цікавлять реальні кейси".

Тож автор наводить найсвіжіший приклад: "Заблоковано інвестиційний проект компанії з американським капіталом Cargill приблизно на 90-100 млн дол., потенційним іноземним інвесторам відправлено сигнал про те, що інвестиційний клімат в Україні нездоровий, оскільки захищати інтереси інвесторів держава поки що не здатна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram