ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна призупинила закупівлі вугілля з ПАР

Двох суховантажів виявилося достатньо для опалювального сезону

Україна призупинила закупівлі вугілля з ПАР
Архивное фото
Фото: politikus.ru

Україна призупинила закупівлі вугілля з Південно-Африканської республіки, заявив у вівторок міністр енергетики Володимир Демчишин.

"У цей опалювальний період більше купувати з ПАР не плануємо", - сказав він журналістам.

Увечері в неділю в порту "Южний" на розвантаження став суховантаж FYLA з 79 тисячами тонн енергетичного вугілля з ПАР, призначеними для Трипільської ТЕС. Це вже друге постачання південноафриканського вугілля. Першу партію в обсязі 168 тис. тонн доставив у порт балкер Bulk China 5 грудня 2015 року.

У зв'язку з тим, що бойовики захопили антрацитові шахти на Донбасі, Україна в опалювальний сезон відчуває дефіцит вугілля, який спалюють на теплоелектростанціях. Щоб вирішити цю проблему, Україна закуповує антрацит у ПАР. Спочатку передбачалося, що буде закуплено 250 тис. тонн вугілля, однак пізніше міністр енергетики Володимир Демчишин сказав, що після двох перших балкерів рішення про постачання подальших партій ухвалюватиметься, виходячи з поточної ситуації.

Поставка вугілля здійснюється за двосторонньою угодою між ПАТ "Центренерго" і міжнародним трейдером Mercuria Energy Trading SA (Швейцарія), укладеною у вересні 2015 року.

Запаси вугілля на складах ТЕС станом на 8 лютого становили 2,218 млн тонн, в тому числі антрацитового - 868,9 тис. тонн (з них на Луганській ТЕС - 148,8 тис.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram