ГоловнаЕкономікаБізнес

ВГСУ підтвердив законність виділення землі під Bionic Hill

Будівництво іннопарку може поновитися

ВГСУ підтвердив законність виділення землі під Bionic Hill

Вищий господарський суд України (ВГСУ) в четвер визнав правомірним рішення Київської міської ради про виділення земельної ділянки під будівництво інноваційного парку Bionic Hill, пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заяву компанії.

"Компанія вітає принциповість суддівської колегії ВГСУ, що не послухалася політичних аферистів і, незважаючи на шалений інформаційний тиск, ухвалила рішення відповідно до законодавства України", - зазначає Bionic Hill.

Як уточнюється в релізі, рішення ухвалили за підсумками розгляду касаційної скарги на рішення Київського апеляційного господарського суду від 8 вересня 2015 року. Воно стало вже четвертим судовим рішенням, що підтверджує правомірність виділення землі під проект Bionic Hill після рішень Господарського суду Києва, Окружного адміністративного суду Києва і Київського апеляційного адміністративного суду.

Компанія нагадує, що земельною ділянкою, на якій має реалізовуватися проект (загальна площа - 147,11 га) з 2009 року володів житловий кооператив "Жилбудсервіс", який як власник майна розформованої військової частини №136 за рішенням Київради отримав цю землю у приватну власність.

У вересні 2011 року госпсуд Києва визнав це рішення Київради законним, відхиливши відповідний позов Генеральної прокуратури України, а у 2012 році компанія викупила кооператив і реорганізувала його в ТОВ "Біоніка Ленд", довівши до сьогодні обсяг приватних інвестицій у проект Bionic Hill приблизно до $70 млн.

Київська міська державна адміністрація у березні 2012 року підписала меморандум про наміри, а у липні - угоду про наміри реалізувати Bionic Hill, після чого у 2013 році було проведено громадські слухання, а проект узгодили з відповідними підрозділами влади міста.

Компанія зазначала, що має всі необхідні документи для реалізації проекту, зокрема державний акт на право власності на землю, позитивний висновок державної експертизи щодо проекту, дозвільні документи на будівництво, затверджений Київрадою детальний план території, який передбачає не тільки облаштування наукового містечка на місці колишньої військової частини, а й збереження розташованого поруч Біличанського лісового масиву.

Однак у 2013-2015 роках за підтримки представників партії "Свобода" було ініційовано численні судові процеси, суть яких компанія розцінює як експропріацію землі інноваційного парку. У результаті 8 вересня 2015 року Київський апеляційний господарський суд за позовом Генеральної прокуратури України визнав виділення землі Київською міськрадою для Bionic Hill недійсним. Компанія оскаржила це рішення у ВГСУ. Для захисту в суді компанія залучила французьку Gide Loyrette Nouel.

Як повідомлялося, Bionic Hill - проект першого інноваційного парку в Україні, в рамках якого планувалося побудувати у Святошинському районі Києва на 147 га території колишньої військової частини наукове містечко на 35 тис. робочих місць з простором для інновацій, бізнесу і комфортного життя. Техніко-економічне обґрунтування Bionic Hill розробила компанія Ernst&Young.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram