ГоловнаКультура
Спецтема
Россия

У Росії заборонили антифашистський фільм "Росія-88"

Кінокартину визнали "екстремістським матеріалом"

У Росії заборонили антифашистський фільм "Росія-88"
Фильм "Россия-88"
Фото: rublacklist.net

Роскомнагляд вніс до реєстру заборонених сайтів і тим самим заблокував на території Росії антифашистський художній фільм "Росія-88" 2009 року випуску, який викладено в YouTube.

Про це повідомляє портал "Роскомсвобода".

У картині розповідається про сучасне неонацистське угруповання "Росія-88", яке знімає ролики побиття і публікує їх в інтернеті. Ватажок угруповання на прізвисько "Багнет" дізнається, що його сестра зустрічається з кавказцем на ім'я Роберт. "Багнет" скликає "стрілку", де його товариша вбиває людина з оточення Роберта. "Багнет" у сум'ятті їде до сестри. Розгорається сімейна драма, яка переростає в трагедію.

Фільм стилізований під DIY-зйомку, що зробило його схожим на документальний.

"Росія-88" отримала премію "Ніка" в номінації "Відкриття року", спеціальний приз "Подія року- 2009" на Національній премії кінокритики і кінопреси "Білий слон", спеціальний приз журі та приз Гільдії кінознавців і кінокритиків на фестивалі "Дух вогню" та ін.

Режисер фільму - Павло Бардін. У головній ролі зіграв відомий російський актор Петро Федоров, у фільмі також знявся Андрій Мерзлікін. Прем'єра картини відбулася на Berlinale-2009.

У Роскомнагляді заявили, що вже розблокували фільм на YouTube.

"Суд визнав екстремістським не весь фільм, а тільки його фрагмент, але блокувати окремі фрагменти ми не можемо", - пояснив прес-секретар Роскомнагляду Вадим Ампелонський.

Як виявилося, це вже не перший такий судовий процес щодо цього фільму. У 2012 році Ленінський районний суд Кемерова визнав картину екстремістською і доручив заблокувати доступ до неї, але на відміну від цього випадку попередній суд закрив справу.

Нагадаємо, навесні в Росії за день до показу заборонили голлівудський фільм "Номер 44", в якому розповідається про розслідування серії вбивств у СРСР у 1950-х роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram