ГоловнаПолітика

Громадські організації закликали звільняти корупціонерів, а не Абромавичуса

Відставка міністра може спровокувати глибоку кризу в країні

Громадські організації закликали звільняти корупціонерів, а не Абромавичуса
Фото: Макс Требухов

Громадські організації VoxUkraine, Центр економічної стратегії, громадська платформа "Нова країна", Відкритий університет Майдану, Реанімаційний пакет реформ закликали звільняти корупціонерів, а не міністра економіки Айвараса Абромавичуса.

"Ми поважаємо відкритий виступ міністра і його сміливість висловити публічно те, на що вже давно скаржаться мільйони українців - деякі з наших чиновників вважають, що вони можуть собі дозволити і далі перерозподіляти грошові потоки на свою користь. Країна знаходиться у критичній точці - і легітимно обрані політичні лідери зобов'язані стабілізувати ситуацію. В Україні більше не може бути місця корупції! Відповіддю на звинувачення міністра має стати прозоре і неупереджене розслідування всіх фактів, які прозвучали в його промові", - йдеться у спільній заяві організацій.

Інакше Україні загрожує не "третій Майдан", а знищення держави як такої.

Організації вважають, що задля уникнення кризи потрібно вжити кілька заходів. По-перше, президент Петро Порошенко мусить публічно відповісти на заяву міністра. По-друге, треба терміново усувати від владних повноважень осіб, яких згадав Абромавичус у своїй заяві. Усі особи та факти з виступу міністра мають стати об'єктами незалежного розслідування, за результатами якого суд мусить ухвалити відповідне рішення.

Нагадаємо, у середу голова МЕРТ Абромавичус подав у відставку, звинувативши одного з лідерів БПП Ігоря Кононенка у спробі підім'яти під себе відомство. За словами міністра, Кононенко лобіював свої інтереси через нардепа Геннадія Чекіту. Кононенко назвав звинувачення міністра на свою адресу "спробою перекласти відповідальність за невдачі в роботі відомства".

Про свою відставку також заявили всі його заступники.

Пізніше стало відомо, що Петро Порошенко запропонував Абромавичусу залишитися на посаді. За словами президента, міністр "пішов думати". Фракція "БПП" скликала на 4 лютого засідання, на яке було запрошено голову МЕРТ. Абромавичус запрошення проігнорував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram