ГоловнаЕкономікаДержава

Гонтарева: через 3 роки банківська система України буде найздоровішою у світі

Голова Нацбанку закликала не спекулювати на курсі гривні

Гонтарева: через 3 роки банківська система України буде найздоровішою у світі
Фото: Сергей Нужненко

Глава Національного банку України Валерія Гонтарева вважає, що країна дуже добре рухається до позитивних показників і закликала не спекулювати на темі курсу гривні.

Про це вона заявила під час звіту у фінансовому комітеті Верховної Ради, передає телеканал "112 Україна".

Гонтарева зазначила, що населення переважно керується курсом валюти на готівковому ринку, який, завжди вищий, ніж на міжбанку.

"Але міжбанківський ринок - це і є головний ринок, це наше головне курсоутворення... На готівковому ринку у нас є додатковий фактор, насамперед, перший і найважливіший фактор - це настрої населення. Тому прошу не спекулювати на темі курсу гривні, щоб не провокувати надлишкового попиту на неї", - сказала Гонтарева.

Голова НБУ також зазначила, що, на її думку, через три роки банківська система України буде "найздоровішою у світі".

"Ми в цій програмі погодили, що капітал банків на кінець останнього року, 2015 року, може дорівнювати нулю. Тому, коли хтось говорить, що українські банки були найгіршими банками у світі, якщо капітал у банку дорівнюватиме нулю, це як вважати, що він негативний?... Ми хочемо, щоб він дорівнював нулю. Він дорівнюватиме нулю через 6 місяців, в середині цього року... Адекватність капіталу має бути - п'ять, у наступному році - сім, і тільки на кінець 2018 року він має бути 10. Ось тоді наша банківська система стане найздоровішою у світі - через три роки, і ми дуже добре туди йдемо, рухаємося", - сказала Гонтарева.

Нагадаємо, екс-міністр економіки Віктор Суслов розповів у коментарі LB.ua, що валютні спекуляції стали найвигіднішим бізнесом в Україні. За його підрахунками, на доларах можна було заробити 63% річних. Він також спрогнозував, що курс у 2016 році можна отримати на рівні 26-28 гривень за долар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram