ГоловнаПолітика

Опоблок оскаржив у КС перевибори у Кривому Розі

Партія заявила про порушення процедури і Конституції

Опоблок оскаржив у КС перевибори у Кривому Розі
Юрий Вилкул
Фото: kryvyirih.dp.ua

Партія "Опозиційний блок" у вівторок внесла подання до Конституційного Суду з проханням розглянути законність рішення Верховної Ради призначити позачергові вибори мера Кривого Рогу на 27 березня 2016 року.

Під поданням підписалися 45 депутатів, повідомляється на сайті партії.

Опоблок вважає, що під час ухвалення закону про перевибори було порушено процедуру і Конституцію України.

"Процедуру голосування порушено. Крім неперсонального голосування законопроект ухвалили в цілому незважаючи на те, що я, як депутат, з трибуни оголосив, що маю зауваження до тексту закону. Без їхнього розгляду парламент не мав права голосувати цей документ, оскільки депутати у другому читанні мають право вносити свої правки, але мене позбавили цієї можливості. Тому ініціював це конституційне подання", - сказав депутат від Опоблоку Дмитро Шпенов.

Також він стверджує, що порушено 85 статтю Конституції, згідно з якою Верховна Рада не може достроково припиняти повноваження міського голови.

Нагадаємо, що на виборах мера Кривого Рогу виборчком визнав переможцем представника Опоблоку Юрія Вілкула з результатом 89209 виборців. Другим став кандидат від "Самопомочі" Юрій Милобог з відставанням у 752 голоси. 18 листопада Вілкул навіть заступив на посаду мера. Однак Милобог поразку не визнав і заявив про фальсифікацію. У Кривому Розі почалися акції протесту, і в кінцевому підсумку Рада під тиском "Самопомочі" проголосувала про перевибори у місті.

Напередодні цей закон підписав президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram