ГоловнаПолітика

КС почав розгляд справи про зміни до Конституції в частині правосуддя

Справа розглядається у формі письмового слухання.

КС почав розгляд справи про зміни до Конституції в частині правосуддя
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд України в суботу, 30 січня, розпочав розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку про відповідність доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Основного закону України в частині правосуддя вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Розгляд проходить на пленарному засіданні у формі письмового слухання - без виступів сторін у справі. У засіданні беруть участь 13 суддів КС, тобто, є кворум, повідомляє УНІАН.

Як повідомлялося, 22 січня Конституційний суд України визнав законопроект "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" відповідним Основному закону країни (вимогам статей 157 і 158 Основного закону).

Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичну відставку судді у випадку непроходження переатестації, також значно збільшується прозорість у підборі суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

28 січня Рада направила до КС доопрацьований проект закону про внесення змін до Конституції щодо правосуддя. Цей доопрацьований законопроект, в якому на відміну від першого варіанту змінено лише те, що за парламентом України залишається право на висловлення недовіри генеральному прокурору. У першому варіанті змін до Конституції передбачалося позбавити ВР такого права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram