ГоловнаПолітика

Сироїд: конституційний процес народжено не в Україні

Децентралізація була гарною ідеєю, але її зіпсував 18-й пункт про "особливий статус".

Сироїд: конституційний процес народжено не в Україні
Вице-спикер Оксана Сыроид
Фото: Макс Требухов

Віце-спікер Оксана Сироїд заявила, що поправки до Конституції в частині децентралізації не знаходять підтримки у Верховній Раді, оскільки вони були народжені не в Україні.

"Найбільша помилка змін до Конституції - це те, що цей процес народжений не в Україні. Він народжений Мінськими угодами", - сказала Сироїд на круглому столі в Інституті Горшеніна.

За словами віце-спікера, конституційний процес має бути виключно "власністю нації".

Вона також вважає, що навіть якщо ці поправки будуть прийняті, вони не приживуться в Україні.

"Децентралізація була гарною ідеєю, але обговорення навіть у рамках Конституційної комісії не було, був одобрямс у стилі радянської системи. Правда, навіть за цих обставин було знайдено консенсус... Але буквально перед фінальним засіданням Конституційної комісії текст був серйозно змінений, був внесений пункт 18 (який стосується "особливого статусу" Донецької та Луганської областей - LB.ua), змінено окремі положення про префектів і так далі", - заявила Сироїд.

Нагадаємо, Сироїд є віце-спікером за квотою фракції "Самопоміч", яка, за деякою інформацією, пригрозила вийти з коаліції, якщо буде ухвалено поправки про децентралізацію.

Основна претензія депутатів, які проти змін до Конституції, - наявність у проекті 18-го пункту про те, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram