ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ планує за рік збільшити резерви до $19,6 млрд

Зараз золотовалютні запаси України оцінюють у $13,3 млрд.

НБУ планує за рік збільшити резерви до $19,6 млрд
Фото: EPA/UPG

Національний банк планує збільшити міжнародні резерви протягом року до $19,6 млрд із $13,3 млрд на початку січня. До кінця 2017-го вони повинні становити вже $22,3 млрд. Про це регулятор повідомив у п'ятницю.

НБУ також зазначає, що сьогодні було вирішено зберегти облікову ставку на рівні 22%, щоб пом'якшити ризики для цінової стабільності і уповільнити темпи інфляції до 12% на кінець 2016 року.

У НБУ вважають, що подальшому зниженню інфляції цього року будуть сприяти фундаментальні фактори, які були і минулого року. "Надалі при зниженні інфляційних ризиків, перш за все - в разі стабілізації світових товарних ринків і отримання чергових траншів офіційного фінансування, НБУ відновить поступове пом'якшення монетарної політики", - йдеться в повідомленні.

У разі реалізації певних ризиків (падіння цін на товари українського експорту і девальвація валют країн-партнерів) НБУ буде змушений залишати монетарну політику стриманою на більш тривалий термін для досягнення своїх інфляційних цілей (досягнення 12% інфляції у 2016 році).

Нагадаємо, за 2015 рік обсяг резервів збільшився на 77%, або на 5 млрд 767 млн доларів. Визначальну роль у збільшенні резервів зіграли надходження від Міжнародного валютного фонду і пов'язаного фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram