ГоловнаПолітика

Порошенко назвав умови для зміни Конституції в рамках Мінська-2

Україна не голосуватиме поправки, поки Росія не виконає свої зобов'язання

Порошенко назвав умови для зміни Конституції в рамках Мінська-2
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко заявив, що Верховна Рада не ухвалюватиме поправки до Конституції, передбачені Мінською угодою, поки не буде виконано інші пункти цих домовленостей.

Він підкреслив, що децентралізація - це доленосна реформа для України, і вона буде в результаті ухвалена. "Децентралізація - це абсолютно не тільки і не стільки про Мінські угоди. Децентралізація - це одна з ключових реформ в країні. Я думаю, що не всі розуміють важливість і доленосність цієї роботи", - сказав Порошенко.

При цьому він визнав, що Росія намагається використовувати цю конституційну реформу для того, щоб звинуватити Україну у зриві Мінських угод.

"Не буде цього. Голосуванню за Конституцію в частині децентралізації повинні передувати кілька важливих умов. Припинення вогню і тривалий період повної тиші. Це мусить забезпечити Росія, і світ повинен бачити, що це відбувається. Повний і безперешкодний доступ місії ОБСЄ як до місць зберігання зброї, так і відновлення контролю над кордоном на першому етапі з боку ОБСЄ. Вони повинні мати повний доступ до кордону. Звільнення наших заручників, зокрема і тих, хто утримуються незаконно на території Російської Федерації", - зауважив президент.

Окрім того, Порошенко нагадав про необхідність забезпечення вирішення низки політичних питань, пов'язаних з підготовкою виборів на Донбасі, у тому числі забезпечення безпеки, можливо, у вигляді поліцейського контингенту ОБСЄ, і скасування результатів виборів 2 листопада 2014 року.

Нагадаємо, один з пунктів Мінських угод передбачає проведення в Україні конституційної реформи з набуттям чинності до кінця 2015 року Нової Конституції, яка передбачає в якості ключового елемента децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, погоджених з представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, ухвалили у першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram