ГоловнаПолітика

В Україні відбуваються вибори 30 сільських старост

Голосують у чотирьох областях.

В Україні відбуваються вибори 30 сільських старост
Фото: Сергей Нужненко

В Україні в неділю відбуваються вибори старост у 30 об'єднаних територіальних громадах Запорізької, Рівненської, Хмельницької, Черкаської областей.

У Хмельницькій області буде обрано 13 старост, у Черкаській області - 5 старост, у Запорізькій та Рівненській областях - по 6 старост, повідомляє Комітет виборців України.

Інститут старост був введений з прийняттям Закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Старост обирають за рішенням місцевої ради в селах і селищах об'єднаної територіальної громади за винятком її адміністративного центру.

Перші вибори сільського старости в Україні відбулися 17 січня в смт Ірдинь Білозерської об'єднаної територіальної громади Черкаського району Черкаської області. У голосуванні взяли участь 319 виборців, або 46,7% від загальної кількості. За попередніми результатами голосування, перемогу здобув Олександр Максимов, за якого проголосували 78,6% виборців. За іншого кандидата Юрія Перевалова віддали голос 21,4%. Обраний староста представлятиме інтереси жителів Ірдинь у Білозерській об'єднаній територіальній громаді, до якої віднедавна входить селище.

Територіальну громаду ірдинці утворили разом зі сусіднім селом Білозір'я. Білозерська об'єднана територіальна громада стала однією з перших таких громад в Україні.

Вибори старост також призначені на 14 лютого в Одеській, 21 лютого в Закарпатській, 28 лютого в Івано-Франківській, у Львівській, 6 березня в Чернігівській, 13 березня в Тернопільській областях.

В Україні вже об'єдналися 159 територіальних громад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram