ГоловнаПолітика

Польський міністр нарахував у країні 350 тис. біженців з України

Польща далі маніпулює даними про українських гастарбайтерів

Польський міністр нарахував у країні 350 тис. біженців з України
Фото: pap.pl

Міністр економічного розвитку Польщі Матеуш Моравецький на форумі в Давосі заявив, що Польща прийняла 350 тисяч українських біженців.

Як повідомляє "Радіо Польща", Моравецький підкреслив, що його колеги зосереджуються на біженцях з Сирії та Іраку і забувають, що "є ще одна війна біля кордонів Євросоюзу - війна в Україні".

"Польща прийняла 350 тисяч біженців - звичайно, різного роду, не тільки "військових", а й просто біженців з України - у 2014-му і 2015 роках. Отже, за кількістю прийнятих біженців відносно популяції країни Польща перебуває на другому місці після Великобританії", - заявив міністр.

За зауваженням журналіста Павла Солтиса, міністр міг "помилитися", вживши слово "біженці". За його даними, у 2014 році до Польщі приїхали 350 тисяч мігрантів з України.

Нагадаємо, що 19 січня на дебатах у Європейському парламенті прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що Польща "прийняла близько мільйона біженців з України – людей, яким ніхто не хотів допомогти".

У свою чергу, посол України в Польщі Андрій Дещиця заявив, що слова польського прем'єра не відповідають дійсності.

"У Польщі немає біженців з України, а є трудові мігранти, які офіційно перебувають на території Республіки Польща, мають хорошу репутацію, працюють на благо розвитку польської економіки і не отримують жодної соціальної допомоги від польської влади", - сказав він.

"Напевно, полякам зручно розповідати, що вони вже нібито мають проблеми з біженцями з України. Таким чином просто використовується факт перебування українських трудових мігрантів у Польщі як противага аргументам у дискусії в рамках ЄС про прийом біженців", - додав Дещиця.

До Польщі мігрує велика кількість громадян України. Вони перетинають кордон легально, отримують дозвіл на перебування як мігранти. Протягом 10 місяців 2015 року Польща видала українським громадянам 25 тисяч дозволів на тимчасове перебування і 5 тисяч дозволів на постійне перебування.

Згідно з даними польського Управління у справах іноземців, у 2014 році в Польщі 2253 громадяни України подали клопотання про надання їм статусу біженця. Статус біженця у 2015 році надали двом громадянам України, вісім осіб отримали дозвіл на т. зв. толерантне перебування, п'ять осіб отримали додатковий захист.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram