ГоловнаПолітика

"ДНР" і "ЛНР" відмовилися обмінювати полонених

Зустріч у Мінську закінчилася провалом.

"ДНР" і "ЛНР" відмовилися обмінювати полонених
Леонид Кучма
Фото: EPA/UPG

Зустріч Тристоронньої контактної групи в Мінську завершилася, повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дар'я Оліфер. Вона уточнила, що переговорники від "ДНР" і "ЛНР" фактично відмовилися обмінювати полонених.

"Представники окремих районів Донецької та Луганської областей не виконують рекомендації Тристоронньої контактної групи ні про дотримання режиму тиші, ні про обмін незаконно утримуваними особами. Представники окремих районів Донецької та Луганської областей в останній момент висунули абсолютно неприйнятні умови такого обміну. Таким чином, десятки людей, які багато місяців не бачили свої сім'ї, знову позбавлені можливості повернутися до своїх рідних", - написала Оліфер у Фейсбуці.

Також вона навела слова Кучми про те, що для прогресу у виконанні Мінських домовленостей потрібно спочатку домогтися припинення вогню, а проте бойовики стріляти продовжують.

"На жаль, рекомендації Тристоронньої контактної групи -наголошую: рекомендації, оскільки ми не є органом, чиї рішення обов'язкові для виконання - не виконуються. Без припинення вогню і дотримання режиму тиші, без повноцінного відводу важкого озброєння і підтвердження цього відводу СММ ОБСЄ, без відновлення нашого контролю над українсько-російським кордоном неможливо говорити ні про вибори, ні про зміни в Конституції України, не кажучи вже про вирішення гуманітарних, економічних проблем і питань розмінування, - зауважив представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма.- Без виконання цих основоположних умов забезпечення безпеки неможливо пройти відповідні процедури законодавчих змін у Верховній Раді. І потім: Україна - демократична держава. У нас немає кишенькового парламенту, який би приймав рішення за вказівкою згори".

Крім того, Україна стурбована фактами нападу на представників СММ ОБСЄ, що мали місце минулого тижня на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Це свідчить про погіршення умов безпечної роботи співробітників моніторингової місії в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться в Мінську 27 січня.

Нагадаємо, на попередній зустрічі контактної групи в Мінську 13 січня сторони домовилися про припинення вогню і звільнення більш як 50 осіб з обох сторін. Однак ці домовленості практичних результатів не принесли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram