ГоловнаКультура

Культурні активісти просять внести київський Річковий вокзал до списку пам'яток культури

Будівлю вокзалу чекає реконструкція - можуть зруйнувати унікальні мозаїки

Активісти з фонду "Ізоляція" закликали Міністерство культури внести будівлю Річкового вокзалу у Києві в Національний реєстр пам'яток монументального мистецтва національного значення.

Про це йдеться у відкритому листі.

У будівлі Річкового вокзалу розміщено декоративні панно, створені художниками-шістдесятниками Ернестом Котковим, Валерієм Ламахом та Іваном Литовченком. "Ці художники працювали у складних умовах заідеологізованості і цензури, але, незважаючи на це, створили унікальне мистецьке явище, значна частина якого представлена як монументально-декоративні твори", - йдеться у зверненні.

Активісти зазначають, що є ризик руйнування унікальних витворів мистецтва у результаті реконструкції Річкового вокзалу. Як повідомляє bit.ua, у будівлі можуть створити ресторанну галерею, де розмістяться кілька десятків ресторанів і кафе.

Нагадаємо, в рамках виконання закону про декомунізацію руйнування помилково можуть зазнати мозаїки художників-шістдесятниківв на фасадах будинків на проспекті Перемоги у Києві.

Текст звернення "Ізоляції"

Фонд ІЗОЛЯЦІЯ звертається до Міністерства Культури України з вимогою терміново внести до національного реєстру пам’яток монументального мистецтва національного значення комплекс монументально-декоративних творів споруди Річкового вокзалу в Києві.

Ці твори є безцінними пам’ятками мистецтва українського шістдесятництва - визначного періоду в українській культурі, позначеного сплеском яскравих художніх новацій. Художники-шістдесятники, до яких належать автори декоративних панно Річкового Вокзалу Ернест Котков, Валерій Ламах та Іван Литовченко, працювали в складних умовах заідеологізованості та цензури, та незважаючи на це створили унікальне художнє явище, значною частиною представлене у вигляді монментально-декоративних творів.

Ернест Котков, Валерій Ламах та Іван Литовченко, відомі з поміж іншого своїми роботами в аеропорті “Бориспіль”, монументальними мозаїками на житлових будинках по проспекту Перемоги, метро Шулявська. В 1959 - 1960 роках вони працювали над оформленням приміщення Річкового вокзалу. У декоративних панно використовувалося іноваційне для того часу поєднання матеріалів - кераміки та кольорових цементів. Усього комплекс нараховує 8 монументально-декоративних творів котрим необхідне надання памяткоохоронного статусу, та фахова реставрація:

3 панно в залі очікування - “Дніпро - торговий шлях”, “Богдан Хмельницький” та “Жовтень”, 3 об’єкти в приміщенні ресторану - панно “Україна” і фризові композиції “Праця” та “Відпочинок”, 2 композиції “Чайки над водою” у вестибюлі, та портик в екстер’єрі річкового вокзалу - різбленний контур інкерманського каменю.

На початку 2014 року Міжнародний благодійний фонд ІЗОЛЯЦІЯ започаткував проект SOVIET MOSAICS IN UKRAINE, котрий спрямований на вивчення та каталогізацію об’єктів українського монументально-декоративного мистецтва радянського періоду. Ми публікуємо єдиний відкритий онлайн-каталог пам’яток з усієї території України, та сучасні теоретичні дослідження української радянської монументалістики. В зв’язку з нещодавніми публікаціями в ЗМІ про реконструкцію Річкового вокзалу на Поштовій Площі важливо невідкладно забезпечити збереження автентичного вигляду споруди та зберегти художні твори в її оформленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram