ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" зажадав від України $2,5 млрд за відмову від закупівель газу

Росія згадала про умову "бери або плати"

"Газпром" зажадав від України $2,5 млрд за відмову від закупівель газу
Фото: EPA/UPG

"Газпром" виставив Україні черговий рахунок за невибраний газ за умовою "бери або плати". Як повідомляє РИА Новости, він стосується 3-го кварталу 2015 року, коли "Нафтогаз" відмовився купувати паливо через завищену ціну. Російська компанія вимагає 2,5 млрд доларів.

"Відповідно до чинного між "Газпромом" і "Нафтогазом України" контрактом купівлі-продажу газу, покупець зобов'язаний щорічно оплачувати мінімальну річну кількість газу. Спираючись на умови контракту, мінімальна річна кількість газу в 3-му кварталі 2015 року становила 10,485 млрд кубометрів. З огляду на це, а також обсяг газу, поставлений "Газпромом" Україні в 3-му кварталі 2015 року, "Нафтогазу" виставлено рахунок на суму 2,549 млрд доларів", - йдеться в повідомленні "Газпрому".

Компанія дала 10 днів на оплату цього рахунка.

У 2-му і 4-му кварталах умову "бери або плати" не застосовували.

У Стокгольмському арбітражі вже перебувають російські позови на 18,5 млрд доларів за недобір газу у 2012-2013 роках і на 8,2 млрд доларів за 2014 рік.

Росія вважає, що, за контрактом, термін якого збігає 2019 року, Україна повинна купувати в "Газпрому" 52 млрд кубометрів газу на рік, причому умова "бери або плати" застосовна до 41,6 мільярда кубів.

Нагадаємо, з липня 2015 року Росія внесла зміну у формулу нарахування експортного мита на газ, який постачають в Україну, щоб зменшити розмір знижки. У відповідь Україна припинила закупівлю російського газу і весь 3-й квартал обходилася тільки власним видобутком і реверсними поставками.

Імпорт відновили в рамках "зимового пакета" 12 жовтня, а після 25 листопада знову припинили. За цей період "Нафтогаз" сумарно перерахував "Газпрому" 542 млн доларів передоплати за газ, ця сума відповідає обсягу в 2,383 мільярда кубометрів газу.

Ціну на російський газ зараз встановлено на рівні 212 доларів, і Україна знову не купує його, тому що в Європі він коштує дешевше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram