ГоловнаЕкономікаДержава

Завдяки електронній системі закупівель 2016 року вдасться заощадити 5 млрд грн, - Яценюк

Переведення всіх державних закупівель в електронний формат дозволить збільшити економію в рази

Завдяки електронній системі закупівель 2016 року вдасться заощадити 5 млрд грн, - Яценюк
Фото: EPA/UPG

Завдяки електронній системі закупівель ProZorro 2016 року буде зекономлено мінімум 5 млрд грн бюджетних коштів.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у щотижневій телепрограмі "10 хвилин з прем'єром".

"Переведення всіх державних закупівель в електронний формат дозволить збільшити економію в рази. Навіть за скромними прогнозами, цього року економія бюджетних коштів становитиме 5 млрд грн, а наступного економічний ефект від повного переходу на електронну систему може бути в кілька разів більшим", - наголосив прем'єр-міністр.

Голова уряду зазначив, що сфера державних закупівель роками була найбільшою "годівницею" корупційників".

"За нашими підрахунками, втрати від прямої корупції та неефективного управління становили близько 20% від усього обсягу державних закупівель, - повідомив прем'єр. - А це приблизно 50 млрд гривень щорічно. Це майже стільки, скільки закладено в бюджеті на Збройні Сили України".

Він наголосив, що створена урядом електронна система державних закупівель ProZorro дозволить повернути в бюджет десятки мільярдів гривень.

Електронний формат також спрощує доступ бізнесу до торгів, що підвищить конкуренцію в держзакупівлях, підкреслив Яценюк.

Завдяки ProZorro, зазначив голова уряду, кожна компанія чи підприємець може зареєструватися на торговому майданчику, знайти аукціон і подати заявку на участь. "Далі відбуваються анонімні торги. За результатами аукціону вибирається переможець, і тільки після цього розкривається назва компанії, - додав Яценюк. - Тож провести "свого" постачальника стає практично неможливо".

Нагадаємо, 25 грудня 2015 року Верховна Рада поширила систему електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі в країні. За оцінкою Мінекономіки, переведення пілотного проекту на національний рівень буде здійснено з квітня 2016 року, а завершиться до січня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram