ГоловнаЕкономікаБізнес

Російський міністр очікує стабілізацію ринку нафти через рік-півтора

Новак визнав справедливою ціною 40-50 доларів за барель.

Російський міністр очікує стабілізацію ринку нафти через рік-півтора
Нефтяная платформа на месторождении Аркутун-Даги
Фото: rosneft.ru

Міністр енергетики РФ Олександр Новак очікує стабілізацію ринку нафти через рік-півтора. Про це він заявив в ефірі російського ТБ у суботу, пише РИА Новости.

"Зараз ми бачимо, що йде зниження видобутку важкої нафти, важковидобувної нафти, сланцевої нафти, і ми вважаємо, що для відновлення необхідно ще щонайменше рік, півтора року. Баланс попиту та пропозиції почне вирівнюватися. Що стосується цін, тут важко прогнозувати, коли вони почнуть своє відновлення. Якщо говорити про справедливі ціни, на мій погляд, і про це говорять багато аналітиків, сьогодні бенчмарком, остаточною ціною, є собівартість видобутку сланцевої нафти. Собівартість видобутку коливається в діапазоні від 20 до 60 доларів. У середньому можна сказати про 40-50 доларів як ціну, що в разі відновлення могла б забезпечувати баланс попиту і пропозиції", - сказав він.

Нагадаємо, в управлінні енергетичної інформації США (EIA) вважають, що надлишок нафти на світовому ринку, який призвів до зниження цін на паливо, зберігатиметься ще два роки за рахунок зростання поставок з Ірану після скасування санкцій.

За оцінкою EIA, середньорічна ціна європейського сорту нафти Brent становитиме 40 доларів у 2016 році і 50 доларів у 2017 році, ціна американського сорту WTI 38 доларів у 2016 році і 47 доларів у 2017 році.

Нині Brent коштує менш ніж 30 доларів за барель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram