ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ пояснив подорожчання долара святами

На ринку формується перекіс попиту та пропозиції

НБУ пояснив подорожчання долара святами
Фото: Макс Требухов

Подорожчання долара, який на готівковому ринку коштує вже істотно більше ніж 26 гривень, пов'язане з великою кількістю вихідних у січні. Такий коментар оприлюднила у суботу прес-служба НБУ.

Як зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій, волатильність курсу гривні на міжбанку спостерігається від початку 2016 року і є наслідком перекосів у попиті і пропозиції валюти.

Попит на валюту формується, насамперед, за рахунок клієнтських заявок і незначно - за рахунок банків (їм дозволяється сумарно купувати для потреб власної валютної позиції валюту не більше ніж 0,1% від регулятивного капіталу). Тимчасом як пропозиція створюється переважно за рахунок щоденних валютних надходжень від експорту товарів і послуг від інвестицій.

"Обов'язковий продаж валютної виручки уповноважені банки зобов'язані здійснити наступного дня після отримання валюти. Відповідно, коли робочий день в Україні збігається з вихідним в США, попит на валюту продовжує формуватися (клієнтські заявки продовжують проходити через валютний контроль, оскільки в Україні робочий день), а пропозиція валюти обмежена (у зв'язку з вихідними в США валютна виручка на рахунки українських банків не надходить)", - каже Чурій.

Як наслідок, спостерігається надлишковий попит на іноземну валюту, а в протилежній ситуації (коли в США робочий день, а в Україні вихідний), навпаки, формується надлишкова пропозиція іноземної валюти. Так сталося сьогодні, оскільки 16 січня в Україні робочий день (відпрацювання за 8 січня), тимчасом як США - вихідний.

Офіційний курс НБУ на 17-18 січня встановлено на рівні 24,38 грн/дол. Євро офіційно коштує 26,61 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram