ГоловнаСвіт

Запущено перший білоруський телекомунікаційний супутник

Супутник побудований китайською корпорацією аерокосмічної науки і техніки

Запущено перший білоруський телекомунікаційний супутник
Фото: belintersat.com

15 січня о 19 годині 57 хвилин за мінським часом (+1 за Києвом) з космодрому Січані в Китаї відбувся успішний запуск ракети-носія "Великий похід-3Б"з першим білоруським телекомунікаційним супутником на борту.

Про це повідомляє сайт Національної системи супутникового зв'язку і мовлення Республіки Білорусь "Белінтерсат".

Вихід супутника на задану позицію на геостаціонарній орбіті заплановано на 25 січня, повідомляє 42.tut.by.

Супутник важить 5200 кілограмів, розміри його платформи - 2,4×2,1×3,6 метра (22 метри з розгорнутими сонячними панелями). На ньому встановлено 38 транспондерів (прийомопередавальних пристроїв), які будуть працювати в Ku- і C-діапазонах.

Сам супутник був побудований китайською корпорацією аерокосмічної науки і техніки (CASC). Транспондери виготовила французько-італійська компанія Thales Alenia. Наземний комплекс управління і Телепорт (наземна передавальна станція космічного зв'язку) розташовані в Білорусі в міському селищі Станьково за 40 кілометрів від Мінська.

Belintersat-1 став першим білоруським телекомунікаційним супутником. Проект "Белінтерсат" буде надавати послуги зв'язку, включаючи теле- і радіомовлення, а також супутниковий інтернет. Зона покриття включатиме території Європи, Африки та Азії, в тому числі 100% території Білорусі.

Загальна вартість проекту 296 млн доларів США. Очікують, що супутник буде введено в комерційну експлуатацію після орбітальних випробувань, які триватимуть 2-3 місяці. Термін експлуатації космічного апарата становитиме 15 років.

Нагадаємо, 3 грудня 2015 року з космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу "Вега" з космічним апаратом LISA Pathfinder. Маршовий двигун для 4-го ступеня ракети-носія RD-868P розроблено українським держпідприємством "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля" і виготовлений ДП "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. Макарова".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram