ГоловнаПолітика

Александрова і Єрофєєва можуть обміняти на Сенцова і Кольченка

На зустрічі в Мінську досягли певного прогресу.

Александрова і Єрофєєва можуть обміняти на Сенцова і Кольченка
Олег Сенцов
Фото: twitter.com/poroshenko

Російських спецпризначенців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва можуть обміняти на українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка. Розглядають також можливість обміну військових на Надію Савченко.

Як повідомляє "Радіо Свобода", адвокат Александрова Юрій Грабовський заявив, що спілкувався з перемовником Володимиром Рубаном про обмін.

Голова Центру звільнення полонених Володимир Рубан підтвердив інформацію про цю розмову з адвокатами і зазначив, що в Росії погодилися на обмін Сенцова і Кольченка на військових Александрова і Єрофєєва.

Рубан повідомив, що Центр на зустрічі в Мінську отримав пропозицію обмін Сенцова на Єрофєєва, проте українська сторона запропонувала обмін "двох на двох": двох російських спецпризначенців на Сенцова і Кольченка.

Перемовники з боку Росії погодилися на такий обмін, зазначив він.

"Схема негайного обміну не може бути застосована, поки не буде вироку Александрову і Єрофєєву. Тоді це вже буде обмін за погодженням сторін - вони відбуватимуть покарання на своїй батьківщині. За певних гарантій дипломати обміняються вже не заручниками, не військовополоненими, а засудженими, і кожен поїде у свою країну, а там ще повинен отримати помилування", - пояснив Рубан.

Однак, за його словами, також існує можливість обміну російських спецпризначенців на Надію Савченко, такий обмін може відбутися будь-якої миті за наявності політичної волі з обох сторін, але він може відбутися і після вироку суду.

"Донецька сторона передає на запит української мінській переговорній групі до 1200 прізвищ людей, які, як вони вважають, перебувають під арештом в Україні. Близько 500 з них - це визнані донецькою стороною «ополченці», вони є в нас. І за формулою «всіх на всіх» чи за іншою, наприклад: всі наші 13 осіб, яких ми вважаємо політично засудженими в Росії, обміняти на цю тисячу. І Порошенко стане як прем'єр Ізраїлю, який обміняв одного капрала на 1027 осіб", - сказав Рубан.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко в четвер повідомив, що на зустрічі з представником Росії обговорював звільнення Савченко та Сенцова.

13 січня на зустрічі в Мінську було досягнуто домовленості про звільнення понад 50 осіб, яких утримують донбаські сепаратисти й українські правоохоронці.

Суд над російськими ГРУшниками в Києві триває, наступне засідання відбудеться 22 січня.

У Росії триває судовий розгляд справи проти української льотчиці Надії Савченко.

Кримчан Сенцова і Кольченка засудили в Росії до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram