ГоловнаПолітика

Контактна група з питань Донбасу погодила звільнення 50 полонених

Прес-секретар Кучми повідомила про підсумки переговорів у Мінську

Контактна група з питань Донбасу погодила звільнення 50 полонених
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання ситуації на Донбасі.

Про підсумки зустрічі повідомила прес-секретар представника України, екс-президента Леоніда Кучми Дарія Оліфер у Фейсбуці.

За її словами, повне і беззастережне припинення вогню на Донбасі залишається найважливішою умовою повернення миру в Донецькій і Луганській областях. Однак українська сторона констатує, що режим тиші під час святкування Різдва і Нового року так і не став реальністю.

"Без припинення вогню неможливе ні проведення розмінування, ні нормальне вирішення політичних, гуманітарних і економічних питань. Саме тому Україна підтримує ініціативу представника Росії Бориса Гризлова про оголошення режиму тиші, який повинен розпочатися негайно", - наголосила Оліфер.

Особливу увагу, за її словами, було приділено питанню звільнення українських громадян із полону.

"За ініціативою України всі сторони дійшли взаємної згоди найближчим часом звільнити більш ніж 50 осіб з обох сторін, у першу чергу поранених, важко хворих і жінок", - повідомила прес-секретар.

Також досягнуто домовленості про те, що міжнародні гуманітарні організації, зокрема Міжнародний Комітет Червоного Хреста, повинні бути допущені до осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Також МКЧХ слід допустити до українських громадян, яких незаконно утримують бойовики.

"Представники окремих районів Донецької та Луганської областей неодноразово обіцяли це зробити, але поки що не виконали своїх зобов'язань", - зазначила Оліфер.

Політична підгрупа продовжує шукати можливість провести місцеві вибори на непідконтрольній Україні частині Донбасу і наполягає, що вибори повинні пройти за українськими законами, стандартами ОБСЄ та за участю українських партій і ЗМІ.

Серед конкретних результатів сьогоднішнього засідання можна виокремити роботу економічної підгрупи. На Донбасі триває відновлення залізничної інфраструктури, а також систем електропостачання. Крім того, вдалося знайти механізм погашення заборгованості за воду перед українськими підприємствами в окремих районах Луганської області.

"Важливо зазначити, що цей механізм знайдено відповідно до українського законодавства з урахуванням гарантій російської сторони про погашення заборгованості", - повідомила Оліфер.

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко обговорив проведення місцевих виборів на Донбасі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram