ГоловнаЕкономікаБізнес

Індія відмовилася від російського конкурента Ан-178

Проект створення транспортника МТА заморожено.

Індія відмовилася від російського конкурента Ан-178
Фото: uacrussia.ru

Проект створення російсько-індійського військово-транспортного літака МТА (Multirole Transport Aircraft) заморожено, заявив у середу гендиректор компанії "Іл" Сергій Вельможкін.

"У нас існує міжурядова угода, її ніхто не скасовував, але через пасивність, точніше не через пасивність, а дивну позицію індійської сторони, обережність індійської сторони проект фактично заморожено. На сьогодні завершено проект", - цитує Вельможкіна "Интерфакс".

Зі свого боку видання Defence news із посиланням на джерело в індійському Міноборони пише, що "програмі МТА кінець" і що Індія збирається оголосити новий тендер. Індійська сторона не задоволена деякими технічними характеристиками літака, крім того, вона модернізує свої старі літаки радянського виробництва.

25 грудня це питання порушували на переговорах президента Росії Володимира Путіна й індійського прем'єр-міністра Нарендри Моді, але вона не допомогла активізувати спільну розробку.

Літак МТА, або Іл-214, розробляли російські компанії "Авіаційний комплекс імені Іллюшина", НПК "Іркут" й індійська фірма Hindustan Aeronautics Limited. Міжурядову угоду про будівництво літака підписали 2007 року. Очікували, що 100 таких літаків збудують для Збройних сил Росії, 45 - для Збройних сил Індії та 60 - на продаж.

Індійська армія збиралася замінити літаками МТА застарілі Ан-32, проте 2009-го Індія підписала контракт з українським "Спецтехноекспортом" про модернізацію 105 літаків цієї марки. До кінця 2015 року Україна відремонтувала 40 літаків, решту будуть модернізувати на індійському заводі в Канпурі.

Проект МТА є безпосереднім конкурентом новітнього українського літака Ан-178. Він призначений для перевезення особового складу, вантажів і десантування і парашутистів, і вантажів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram