ГоловнаПолітика

"Парламент" Криму визнав геноцидом блокаду півострова

Окупанти скаржитимуться в ООН

"Парламент" Криму визнав геноцидом блокаду півострова
Фото: Алёна Василевская

Окупаційна "державна рада республіки Крим" у середу ухвалила заяву "Про припинення злочину геноциду стосовно Республіки Крим та покарання за нього".

Текст документа доступний на сайті "парламенту" Криму.

"Блокада Республіки Крим під проводом депутатів Верховної Ради України Мустафи Джемілєва, Рефата Чубарова, а також групи осіб, які фактично діють під контролем влади України, під керівництвом Ленура Іслямова триває вже більш як чотири місяці. Це відображено у щоденних звітах Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та є наочним прикладом грубого порушення прав людини, злочинів на ґрунті ненависті, геноциду, які завдають шкоди цивільному населенню Криму", - сказано в ньому.

"Держрада" вважає терактом підрив опор ліній електропередачі, через що повністю припинилася подача електроенергії до Криму. Це, як зазначається, "створило реальну загрозу життю і здоров'ю людей" на півострові.

Окупаційний парламент вважає такі дії геноцидом і просить у МЗС РФ, щоб те звернулося до Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки ООН, Міжпарламентської асамблеї СНД, ОБСЄ та Парламентської Асамблеї Ради Європи.

"Держрада" вважає, що ці органи повинні розслідувати "факт порушення Україною свого зобов'язання щодо запобігання геноциду відповідно до Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього у зв'язку з невжиттям усіх можливих заходів для припинення геноциду стосовно Республіки Крим".

Також окупанти вимагають екстрено скликати Раду Безпеки ООН, а результати засідання передати у Міжнародній кримінальний суд.

Нагадаємо,

кримські татари почали продуктову блокаду півострова з 20 вересня. Пізніше вони перейшли до енергетичної блокади. Було підірвано електроопори, через які до Криму надходила електроенергія. У підсумку учасники блокади домоглися, що продуктову блокаду офіційно узаконив уряд України, а угоду про постачання електроенергії не продовжено на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram