ГоловнаПолітика

Мисик: за неправильне заповнення електронної декларації світить два роки

Народний депутат прокоментував нещодавні ініціативи.

Мисик: за неправильне заповнення електронної декларації світить два роки
Фото: www.sq.com.ua

Народний депутат України Володимир Мисик - автор гучної поправки до Закону "Про бюджет" у частині електронного декларування доходів - категорично спростовує, що його діяльність і колег із Верховної Ради спрямована на зрив безвізового режиму між Україною та ЄС.

Нагадаємо, поправка Мисика стосувалася перенесення електронного декларування доходів із 2016 року на 2017-й, і з цією нормою бюджет підписав президент. Обов'язкове електронне декларування - одна з умов Євросоюзу, висунута Україні для скасування віз. Крім того, Мисик є одним з підписантів подання до Конституційного Суду про конституційність діяльності Антикорупційного агентства, роботу якого можуть заблокувати залежно від рішення КС. Це призведе до призупинення повноцінного введення безвізового режиму.

У коментарі LB.ua Володимир Мисик відкинув звинувачення у блокуванні процесів євроінтеграції, запевнивши, що, навпаки, всіляко сприяє їм. А його ініціатива спрямована виключно проти неспроможності Антикорупційного агентства працювати в рамках закону.

"Автори законопроекту "Про протидію корупції" допустили помилку, вони не передбачили термінів. Виходить, що з 1 січня 2016 року всі, хто підпадає під дію цього закону, зобов'язані задекларувати свої доходи в електронній формі. А це не тільки народні депутати. Це і директори шкіл, дитсадків, керівники підприємств, що входять у комунальну форму власності, представники місцевої влади - селищні та районні депутати. А як вони повинні це зробити? Антикорупційне агентство не провело роз'яснювальної роботи. З депутатами зрозуміло, вони завжди під прицілом. А ви зателефонуйте директорові школи чи селищному депутату і запитайте в них, чи здали вони електронні декларації. Вони навіть не знають, що зобов'язані декларувати", - зазначив народний депутат.

За його словами, база декларування цього року розширилася вп'ятеро. А за невчасне декларування або допущення помилок під час заповнення передбачено кримінальну відповідальність аж до позбавлення волі на 2 роки. При цьому реєстри, стверджує Володимир Мисик, за допомогою яких можна перевірити своє майно, працюють дуже слабо, в них багато плутанини і недоліків. Крім того, помилки під час заповнення документів, на його думку, можуть служити інструментом шантажу неугодних осіб: "Або ви звільняєтеся, або ми порушуємо кримінальну справу".

"Як заповнювати декларацію, ніхто не знає. Ви точно знаєте, чим володієте? А ваші батьки, бабусі і дідусі, діти? Питання не до кінця зрозуміле по онуках, колишніх дружинах, позашлюбних дітях. До того ж банківську і лікарську таємниці ніхто не скасовував. А в документі потрібно вказати всі фінансові операції. Тобто директор сільської школи повинен розкрити інформацію про те, скільки витратив на своє лікування чи лікування дитини, про що стане відомо всьому селу", - обурений нардеп.

"Повинен бути сайт агентства, гаряча лінія, де кожному охочому надали б юридичну допомогу в заповненні декларації. Але їх немає. І Антикорупційного агентства теж немає. Його не існує. Своєю поправкою до бюджету я лише поставив під сумнів, що агентство запрацює до березня. Не запрацює. І електронного декларування немає. А зобов'язання і кримінальна відповідальність є, і термін подачі минає в березні", - додав також Мисик.

При цьому він стверджує, що не є противником електронного декларування. Навпаки - найближчим часом зобов'язався оприлюднити паперову декларацію в довільній формі (яка діє повсюдно до переходу на електронну версію - ред.) і підготувати на диску електронну.

"Термін подачі декларацій пішов, і люди почнуть декларувати доходи/витрати по-старому - в паперовій версії. І після березня вже жодна декларація до 2017 року не надійде. А якщо раптом агентство запрацює завтра-післязавтра, то частина документів буде в паперовій версії, частина - в електронній, що також породжує нерівність перед законом", - говорить Мисик.

"Своїм поданням до Конституційного Суду ми лише хочемо запитати, чи відповідає закону таке нововведення. Народні депутати мають право поставити це питання. Якщо суд визнає неконституційність положень закону "Про протидію корупції", його авторам доведеться дослухатися і внести правки. Якщо навпаки, ми готові це прийняти. Рішення Конституційного Суду не підлягає оскарженню", - стверджує депутат.

"Як можна було мене запідозрити в тому, що я виступаю проти введення безвізового режиму. Я належу до людей, які активно сприяють євроінтеграційним процесам. Рік тому я привів Україну в Асоціацію міжнародної хлібопекарської промисловості. З моєю допомогою українські пекарі змогли працювати на німецькому обладнанні і з гостолівськими печами. У нас 40 партнерів в Італії (Володимир Мисик - власник хлібопекарського комплексу "Кулиничі" - ред.), 20 - у Німеччині, а також у Польщі та Голландії", - зазначив народний депутат.

"Я перший народний депутат, і я хотів би особливо це відзначити, який є ініціатором проведення українсько-словенського засідання, яке відбудеться в Харкові третього тижня лютого. У ньому візьмуть участь близько 25 українських нардепів, а також 10-15 словенських парламентарів із різних політичних сил. І в рамках цього заходу будуть презентовані близько 20 нових підприємств, які запрацюють найближчим часом. Я двічі на місяць літаю до Словенії. Тож не треба мене підозрювати в тому, що я проти безвізового режиму чи Євросоюзу", - резюмував Мисик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram