ГоловнаЕкономікаБізнес

США відправили до Європи перший танкер з нафтою

40-річне ембарго на експорт завершилося

США відправили до Європи перший танкер з нафтою

У четвер, 31 грудня, США відправили на експорт першу партію нафти після зняття 40-річного ембарго.

Як повідомляє Bloomberg, танкер Theo T вийшов з американського порту в Корпус-Крісті з партією техаської нафти корпорації ConocoPhillips для швейцарської трейдингової групи Vitol. Доставка здійснюється в Італію.

Другий танкер на адресу Vitol у найближчі дні відправлять із Х'юстона.

Нагадаємо, техаська Enterprise Products Partners L.P. стала першою американською компанією, що уклала контракт на експорт нафти після скасуванн 40-річної заборони.

18 грудня президент США Барак Обама підписав проект бюджету США на 2016 фінансовий рік, що знімає заборону на експорт американської нафти. Зняття ембарго домагалися республіканці і американські нафтові компанії, тоді як адміністрація Обами виступала проти цього рішення, наполягаючи на необхідності розвитку альтернативних джерел енергії. Ця суперечка стала однією з причин затягування узгодження повноцінного бюджету, який мали ухвалити ще до 1 жовтня, коли стартує фінансовий рік.

Заборону на експорт американської сирої нафти ввели у 1975 році у відповідь на енергетичну кризу. Вона почалася у 1973 році після того, як всі арабські держави відмовилися постачати нафту країнам, що підтримали Ізраїль під час війни Судного дня. У результаті за рік ціна на нафту зросла з $3 до $12 за барель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram