ГоловнаЕкономікаДержава

Набула чинності ЗВТ між Україною та Євросоюзом

На 70% європейських товарів запроваджується нульова ставка мита

Набула чинності ЗВТ між Україною та Євросоюзом
Фото: Макс Левин

З 1 січня 2016 року набула чинності зона вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом як частина Угоди про асоціацію, підписаної у червні 2014 року. ЗВТ означає взаємне відкриття ринків для товарів і послуг, що для громадян України в першу чергу означатиме доступ до товарів високої якості за нижчими цінами.

Як зазначає представництво Євросоюзу в Україні, обсяги експорту європейських держав в Україні сягають 17 млрд євро. Найбільшими товарним позиціями є машинне обладнання та прилади (5,7 млрд у 2013 році), транспортні засоби (2,6 млрд євро), хімічна продукція (3,7 млрд), а також промислові товари. Україна експортує у ЄС переважно метали (3,5 млрд євро), овочеву продукцію (2,8 млрд євро), корисні копалини (2,7 млрд євро), машинне обладнання та прилади (1,2 млрд євро).

За даними незалежних досліджень, впровадження Угоди про асоціацію з зоною вільної торгівлі може забезпечити Україні приблизно 6% додаткового приросту ВВП у середньостроковій перспективі, тоді як зростання добробуту українців очікується на рівні 12%. Ці показники можуть бути значно більшими, якщо Україна дійсно введе реформи, передбачені Угодою, оскільки вони поліпшать підприємницький клімат і сприятимуть залученню іноземних інвестицій та передачі технологій.

Українське Мінекономіки у свою чергу зазначає, що в рамках ЗВТ з 1 січня вводяться нульові ставки мит на 70% європейських товарів. При цьому напливу імпорту з ЄС наразі не очікується, оскільки решта 30% матимуть перехідний період або режими обмежень. Крім того, у зв'язку з девальвацією гривні вітчизняні товари здебільшого залишатимуться більш конкурентоспроможними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram