ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія не змогла побудувати ГЕС у Киргизстані

Киргизький уряд розриває угоду про будівництво.

Росія не змогла побудувати ГЕС у Киргизстані
Земляные работы на водосбросе Нарынской ГЭС-1
Фото: narynhydro.kg

Киргизстан вирішив розірвати договір від 2012 року, згідно з яким Росія мала побудувати кілька гідроелектростанцій на річці Нарин.

Про це повідомила в четвер прес-служба уряду Киргизстану, який обговорив питання денонсування угод про будівництво Камбаратинської ГЕС-1 і Верхньо-Наринського каскаду з чотирьох ГЕС.

За твердженням киргизького уряду, 21 грудня 2015 року в Москві відбулася зустріч президентів Володимира Путіна і Алмазбека Атамбаєва, на якій РФ повідомила про непросту економічну ситуацію, пов'язану з несприятливою зовнішньою кон'юнктурою, курсовими коливаннями і бюджетними обмеженнями. Тим самим російська сторона висловила свою позицію про неможливість залучення фінансових коштів на умовах, передбачених угодою.

"У цій ситуації реалізація проекту може затягнутися на невизначений період часу. Враховуючи соціально-економічну значимість цього проекту для республіки і потребу Киргизстану в додаткових електричних потужностях, уряд Киргизької Республіки вважає за доцільне денонсувати згадані угоди", - йдеться в заяві.

Верхньо-Наринський каскад ГЕС мав включати чотири гідроелектростанції - Акбулунську ГЕС і Наринські ГЕС-1, 2 і 3. Загальна потужність станцій каскаду - 237,7 МВт, середньорічне вироблення електроенергії -

942,4 млн КВт.год. Для будівництва створили компанію "Верхньо-Наринська ГЕС", частки в якій були розділені паритетно між російською ВАТ "РосГідро" і ВАТ "Електричні станції" (найбільша генерувальна компанія Киргизії, належить державі). Вартість проекту - $734 млн.

Камбаратинська ГЕС-1 була проектом "Интер РАО". Відповідно до проекту, Камбаратинська ГЕС-1, розташована в Карабаському створі на річці Нарин, мала стати найбільшим об'єктом з усіх Камбаратинських ГЕС. Проектна потужність станції - 1900 МВт, прогнозоване щорічне вироблення електроенергії - 5,1 млрд КВт.год. Вартість проекту - $2,5 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram