ГоловнаПолітика

Іслямов оголосив про завершення громадянської блокади Криму

Заборону на провезення вантажів запроваджено на офіційному рівні.

Іслямов оголосив про завершення громадянської блокади Криму
Ленур Ислямов
Фото: www.abinfo.ru

Координатор громадянської блокади Криму Ленур Іслямов оголосив, що всі блокпости на кордоні з півостровом будуть зняті. "Ми знімаємо всі пости, які в нас є. У нас їх рівно шість, Північний, Південний - їх рівно по два пости на кожній дорозі, ми їх знімаємо. Вони залишаються в спостережній формі, нікого не зупиняють", - заявив Іслямов в ефірі 112 каналу.

Рішення ухвалили після введення Кабміном заборони на постачання товарів та послуг у Крим.

"Усі активісти передислокуються. Усі, хто залишиться у формуванні, захочуть служити в тому бойовому підрозділі, в якому буде отриманий потім номер військової частини. Буде це Нацгвардія чи ЗСУ, скажемо пізніше. Усі інші - в цивільному формуванні, в об'єднанні, яке ми зараз реєструємо в пунктах, будуть перебувати на КПВВ разом з прикордонниками", - сказав Іслямов.

Нагадаємо, кримські татари з 20 вересня блокували проїзд вантажного транспорту в Крим. Ці дії понад два місяці перебували поза правим полем, поки Кабінет Міністрів не вирішив офіційно заборонити переміщення вантажних потоків на адміністративному кордоні між Україною і Кримом.

17 грудня було оприлюднено постанову про обмеження постачання низки товарів у Крим і з Криму. Документ забороняє постачання на період окупації в Крим усіх товарів, робіт і послуг, окрім особистих речей громадян, визначених частиною першою статті 370 Митного кодексу України, які перевозять у ручній поклажі та/або в супроводжуваному багажі. Також під заборону не підпадають перевезення громадянами соціально значущих продуктів харчування, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 тис. гривень і сумарна вага яких не перевищує 50 кілограмів на одну людину. При цьому перевозити продукти харчування дозволено не частіше ніж раз на добу.

Заборона не поширюється на постачання електроенергії в Крим. У документі прописано, що такі постачання повинна дозволити Рада національної безпеки і оборони України. Під заборону також не підпадають поставки товарів із Криму, які мають стратегічне значення для галузей економіки і безпеки держави. Такі товари має визначити Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Дозволено ввезення у Крим гуманітарної допомоги, що надається міжнародними гуманітарними організаціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram