ГоловнаПолітика

"Нормандська четвірка" домовилася активізувати роботу з питання виборів на Донбасі

Порошенко зажадав скасувати "вибори", призначені бойовиками

"Нормандська четвірка" домовилася активізувати роботу з питання виборів на Донбасі
Фото: president.gov.ua

Лідери "нормандської четвірки" - Петро Порошенко, Ангела Меркель, Франсуа Олланд і Володимир Путін - у середу провели телефонні переговори. Про підсумки переговорів повідомляє прес-служба українського президента.

Сторони домовилися про необхідність повного припинення вогню і закликали на початку 2016 року активізувати роботу у Тристоронній контактній групі над модальностями проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. До цієї роботи має долучитися Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

При цьому президент України підкреслив, що для цього бойовики "ЛНР" і "ДНР" мусять скасувати власні вибори, призначені відповідно на 21 лютого і 20 березня 2016 року. У виборах, які Україна визнає, мають взяти участь українські партії, українські ЗМІ, Центрвиборчком і міжнародні спостерігачі. Для підтримки порядку і забезпечення безпеки під час виборчого процесу Порошенко запропонував розгорнути на території окупованих районів Донбасу спеціальну місію Євросоюзу з дотримання миру в рамках Спільної політики безпеки і оборони ЄС.

Під час переговорів також прийнято рішення про наступну зустріч міністрів закордонних справ "четвірки" наприкінці січня 2016 року.

Нагадаємо, вибори за українським законодавством на підконтрольних сепаратистам територіях передбачено Мінськими угодами. На зустрічі в Парижі з виконання цих угод лідери країн "нормандської четвірки" досягли домовленості, що вони відбудуться за спеціальним законом, який має ухвалити Верховна Рада. Президент Петро Порошенко повідомив, що цей закон, зокрема, дасть право переселенцям з Донбасу голосувати, допустить до участі у цих виборах українські партії і забезпечить висвітлення виборчого процесу українськими ЗМІ.

Наприкінці жовтня в Мінську українська сторона презентувала проект документа щодо проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу за українським законодавством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram