ГоловнаПолітика

В Україні почали зараховувати день у СІЗО за два дні у в'язниці

Закон, співавтором якого виступила Надія Савченко, набув чинності.

В Україні почали зараховувати день у СІЗО за два дні у в'язниці

Закон, який зобов'язує суди зараховувати засудженим до позбавлення волі кожен день, який вони провели в слідчих ізоляторах до винесення вироку, як два дні відбуття покарання, набув чинності.

Президент Петро Порошенко підписав закон (реєстраційний номер 3413) 22 грудня, 23 грудня текст документа опублікували у виданні "Голос України", і 24 грудня він набув чинності.

"Зарахування судом строку попереднього ув'язнення в разі засудження до позбавлення волі в рамках того самого кримінального провадження, в рамках якого до особи було застосовано попереднє ув'язнення, проводять із розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі", - сказано в законі.

При цьому в такому порядку зараховувати будуть не тільки дні, які затриманий провів у СІЗО, а й ті, коли він перебував у лікарні під час проведення судово-медичної чи судово-психіатричної експертизи.

Цей закон застосовується до всіх осіб, щодо яких на момент набуття чинності документа набув чинності звинувачувальний вирок, покарання згідно з яким не відбуте повністю.

Застосування закону буде здійснюватися за клопотанням засудженого, членів його сім'ї чи захисника до судів, які виносили зазначені обвинувальні вироки, протягом двох тижнів з моменту отримання відповідного клопотання судом, або за власною ініціативою суду.

Співавтором цього закону є Надія Савченко. Це перший законопроект Савченко, яку утримують у СІЗО Росії з липня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram