ГоловнаПолітика

Порошенко виступив у Кнесеті

Президент вибачився за українських колабораціоністів

Порошенко виступив у Кнесеті
Фото: president.gov.ua/

Президент Петро Порошенко в середу під час свого державного візиту в Ізраїль виступив у парламенті країни - Кнесеті.

Текст виступу доступний на сайті глави держави.

Президент розпочав виступ розповіддю про відносини між українським та єврейським народами. Він звернув увагу, що грошові купюри УНР мали написи на чотирьох поширених в Україні мовах, у тому числі на ідиші.

"Можливо, я помиляюся, але це були перші у ХХ столітті гроші з єврейськими літерами. На практиці це означало, що єврейська мова була однією з офіційних у молодій Українській державі і євреї як нація були безпосередніми учасниками її створення. Понад те, в уряді України за незалежності на початку ХХ століття було утворено окреме Міністерство у єврейських справах", - зазначив Порошенко.

Він нагадав, що в Україні виник хасидизм і що радянська Україна як держава-засновник ООН була однією з перших, хто підтримав створення Держави Ізраїль у 1948 році.

Президент перерахував єврейських політичних, культурних та релігійних діячів родом з України, які забезпечили відродження Ізраїлю. Серед них, за його словами, Зеєв Жаботинський, лідер єврейського Сіоністського руху, автор, поет і солдат; Моше Шарет, перший міністр закордонних справ Держави Ізраїль; Іцхак Бен-Цві - другий президент Держави Ізраїль; Леві Ешкол - третій прем'єр-міністр Держави Ізраїль; Голда Меїр - п'ятий прем'єр-міністр; Леон Пінскер, Шолом-Алейхем, Хаїм Бялик, Шай Агнон.

Порошенко також звернув увагу, що нинішній спікер Кнесету Юлій Едельштейн народився у Чернівцях.

Потім президент перейшов до трагедій, які пережили євреї в Україні. Зокрема, він згадав Бабин Яр у Києві, де німецькі фашисти стратили понад 150 тисяч невинних людей. Порошенко повідомив, що 75-річчя цієї трагедії у 2016 році буде майже на найвищому державному рівні. За словами Порошенка, Україна запрошує для участі у цих заходах світових лідерів та представників єврейської громади.

"Буду особливо радий бачити і керівництво Ізраїлю у Києві у вересні наступного року", - додав Порошенко.

У цьому контексті він звернув увагу, що понад двом з половиною тисячам українців, які рятували євреїв, музей Яд ва-Шем присвоїв звання Праведників народів світу.

Однак Порошенко згадав і про негативні епізоди історії.

"Колабораціоністи, які, на жаль, були майже у всіх окупованих нацистами країнах Європи, допомагали нелюдам у так званому «остаточному вирішенні єврейського питання». Як тільки з'явилася незалежна Україна, її керівництво принесло вибачення за злочини, скоєні окремими українцями в роки Голокосту. Я, звичайно ж, поділяю таку позицію нашого першого президента Леоніда Кравчука", - сказав президент.

"Злочини колабораціоністів стукають не тільки в ваші серця, але і в наші. Ми не можемо допустити, щоб їх забули. На неприйнятті цих злочинів треба виховувати майбутні покоління. Як на прикладі Голокосту, Бабиного Яру та інших злочинів", - додав він.

Говорячи про сучасні відносини між Україною та Ізраїлем, Порошенко пообіцяв, що Україна у Раді Безпеки ООН "буде рішучим поборником і адвокатом миру та справедливості, у тому числі і на Близькому Сході".

Президент також порушив тему перейняття досвіду Армії оборони Ізраїлю - Цахалу Збройними силами України.

Потім Порошенко перейшов до російської агресії проти України. Він заявив, що єврейській громаді Криму можуть загрожувати репресії з боку Росії.

Терористичні методи Кремля на Донбасі, за словами Порошенка, використовуються і в інших регіонах світу.

"До речі, зокрема, і на Близькому Сході. Під приводом боротьби з «Ісламською державою» російські літаки здійснюють бомбардування по силах поміркованої сирійської опозиції. Жертвами цих бомбардувань стають ні в чому не винні цивільні, життя яких протягом останніх чотирьох років і так було сповненим страждань", - зазначив він.

"На територію Сирії поставляється найсучасніше смертоносне озброєння. Проти кого його можуть застосувати і в чиїх руках воно може опинитися завтра? А завезені нещодавно протиракетні комплекси «С-400» взагалі здатні суттєво вплинути на баланс сил у регіоні", - додав Порошенко.

Президент подякував Ізраїлю за допомогу у лікуванні та реабілітації поранених українських військовослужбовців.

"Сьогодні Україна є форпостом демократії на сході Європи так само, як Ізраїль є форпостом демократії на Близькому Сході. Як і Ізраїль, Україна має сусіда, який заперечує саме наше право на існування. І так само, як і ви, ми прагнемо до миру. Я вірю в мир. Один із засновників сіонізму Теодор Герцль казав колись, що для побудови великої нації потрібен великий противник. Дехто у Кремлі вирішив стати для України саме таким противником. А Україна не хоче ворожнечі. Ми хочемо миру", - сказав Порошенко.

За його словами, останні події у світі свідчать, що "сили зла пов'язані між собою".

"Перемога зла в одній точці світу стимулює його реванш в іншій. Переконаний, що відповіддю на цей виклик мусить стати солідарність і об'єднання зусиль усіх демократичних і цивілізованих країн світу. Я вірю, що ізраїльські політичні діячі чіткіше сформулюють свою позицію щодо подій в Україні з урахуванням динамічних змін останнього часу", - сказав президент.

Нагадаємо, Порошенко розпочав свій візит в Ізраїль у вівторок і завершить у середу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram