ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерт розповів, скільки має коштувати пачка сигарет в Україні

"На ринку не повинно бути цигарок, дешевших за 15-16 грн".

Експерт розповів, скільки має коштувати пачка сигарет в Україні
Фото: ipress.ua

Проблеми з підготовкою законодавчих змін до оподаткування тютюнових виробів можуть спричинити труднощі в процесі боротьби з курінням в Україні та призвести до недоотримання держбюджетом суми в 3 млрд грн. Таку думку висловив "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Вадим Перебийніс.

"Учора (у вівторок, 22 грудня, - ред.) Податковий комітет Верховної Ради не зміг досягти компромісу з питань оподаткування тютюнових виробів. Як не дивно, думки розділилися щодо адвалорної ставки, по суті - питання, чи потрібно підтримати тих, хто хоче залишити цигарки в Україні дешевими. За необхідності збалансувати бюджет урізання та скасування пільг на низку більш соціально важливих питань така позиція деяких депутатів ставить під сумнів прагнення досягати розумного рішення у проблемних питаннях. Крім того, Україна фактично ставить під загрозу виконання своїх зобов'язань з підвищення акцизів на тютюнові вироби, які визначено в підписаній Угоді про асоціацію з ЄС і якими, зокрема, передбачено до 2027 року встановити мінімальний акциз на рівні 90 євро за 1000 цигарок", - сказав він.

На думку експерта, "потрібно забезпечити гарантовані надходження до бюджету, але в жодному разі не за рахунок збільшення доступності цигарок".

"На робочих групах публічно пропонувалося рішення, яке може забезпечити досягнення обох цілей - підвищувати мінімальне податкове зобов'язання і специфічний податок на 40%, як це пропонує Мінфін, але замість підвищення адвалорної ставки вводити податкові механізми встановлення цінового мінімуму на сигарети. Останнє особливо важливо, якщо взяти до уваги той факт, що за останні місяці цигарки подешевшали на 2-3 гривні і зараз коштують від 9 грн за пачку. На ринку не повинно бути цигарок, дешевших за 15-16 грн. У разі дотримання такого підходу надходження у 2016 році могли б бути на 3 млрд грн вищими, ніж прогнозовані сьогодні", - також підкреслив Перебийніс.

"Крім того, таке рішення зменшить цінову доступність цигарок низької цінової категорії, що в контексті боротьби з тютюнопалінням серед молоді є досить ефективним заходом. В Україні не повинно бути "соціальних цигарок", адже від цього залежить майбутнє здоров'я дітей і нації", - резюмував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram