ГоловнаПолітика

"Відродження" запропонувало привести декомунізацію у відповідність до євростандартів

Термін перейменувань можуть продовжити до року.

"Відродження" запропонувало привести декомунізацію у відповідність до євростандартів
Владимир Пилипенко
Фото: vidrodzhennya.org.ua

П'ять депутатів із парламентської групи "Відродження" зареєстрували законопроект №3699 з пропозицією узгодити декомунізацію зі стандартами Ради Європи, пише УНІАН.

Документ, за словами авторів, дозволить виконати рекомендації Венеціанської комісії.

"Чинні закони про декомунізацію мають багато вад - передусім проблема в їхньому неоднозначному тлумаченні. Наприклад, немає чіткого визначення, що таке "пропаганда" і "використання" символіки. У результаті це може призвести до порушення прав людини. Щоб цього не сталося, в законопроекті запропоновано чітке визначення терміна "пропаганда", регулюються моменти використання символіки з науковою метою та в мистецтві. Схожа ситуація і з переліком заборонених комуністичних символів. Згадайте, скільки було питань у суспільстві, чи зможуть ті самі ветерани вдягати ордени на торжества. Тому в законопроекті уточнено перелік символів, які потрапляють під заборону", - прокоментував заступник голови партії "Відродження", представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко.

Депутати також пропонують збільшити для органів місцевого самоврядування терміни виконання закону про декомунізацію із шести місяців до року. Експерти Венеціанської комісії підкреслюють, що в умовах проведення в Україні процесу децентралізації місцеві громади повинні мати достатні повноваження вирішувати питання, пов'язані з декомунізацією. За порушення закону запропоновано ввести суттєві штрафи замість обмеження волі.

"Прийняття законопроекту дозволить привести розпочатий уже процес декомунізації у відповідність до стандартів Ради Європи й у майбутньому запобігти судовим процесам у Європейському Суді з прав людини. Подивимося, наскільки влада готова виконувати обіцянки перед Венеціанською комісією. Тому що схожі обіцянки про приведення процесу люстрації до європейських стандартів, дані понад рік тому, влада досі не виконала", - додав Пилипенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram