ГоловнаПолітика

Жінки-депутати працювали краще, ніж їхні колеги - чоловіки, - "Опора"

За рік роботи жінки зареєстрували в Раді 2314 законопроектів

Жінки-депутати працювали краще, ніж їхні колеги - чоловіки, - "Опора"
Фото: Макс Требухов

Жінки-депутати Верховної Ради за рік роботи показали кращу результативність, ніж їхні колеги-чоловіки за чотирма критеріями з п'ятьох.

Про це свідчать результати дослідження громадянської мережі "Опора".

Згідно з даними "Опори", жінки виявилися кращими за кількість виступів, кількістю поданих законопроектів, депутатських запитів, а також за рівнем відвідуваності і відповідальності в процесі голосування.

Зазначається, що в Раді сьомого скликання працює 50 жінок (12,01% від загальної кількості нардепів) - найбільша кількість за роки незалежності України. У першому скликанні парламенту було тільки 13 жінок.

Згідно з дослідженням, жінки-депутати частіше відвідують пленарні засідання парламенту, ніж чоловіки (83,4% проти 78,9% середньої відвідуваності відповідно).

"Об'єктивно, не відвідувала засідання депутат від "Батьківщини", політична ув'язнена Надія Савченко. Водночас, депутат від "Опозиційного блоку" Юлія Льовочкіна була присутня тільки на 38% засідань. Два депутати - Олена Бойко від "Народного Фронту" і Наталія Новак від "Блоку Петра Порошенка" не пропустили жодного засідання", - зазначає "Опора".

Крім відвідуваності, вони значно активніші за своїх колег чоловіків у законодавчій діяльності і частіше виступають у залі парламенту. Так, за рік жінки зареєстрували 2314 законопроектів (17,45% від загальної кількості законопроектів), виступили 1232 рази (16,24%) і подали 524 депутатських запити (11,45%). Таким чином, в середньому припадає 46 законопроектів та 24 виступи.

На одного депутата-чоловіка в середньому припадає 30 законопроектів та 17 виступів.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко виступає за збільшення присутності жінок у владі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram