ГоловнаЕкономікаДержава

Україна побудувала високовольтну лінію "Рівненська АЕС - підстанція Київська"

Потужності західних АЕС почнуть перекидати у столицю.

Україна побудувала високовольтну лінію "Рівненська АЕС - підстанція Київська"
Фото: atom.gov.ua

Україна побудувала високовольтну лінію від Рівненської атомної електростанції в Київську область, яка дозволить перекинути потужності двох західноукраїнських АЕС у дефіцитний центральний район, куди входить також столиця. Зокрема проект дозволяє Рівненській АЕС працювати без системних обмежень і вийти на встановлену потужність - 2835 МВт.

Церемонія запуску лінії пройшла в понеділок у центральній диспетчерській "Укренерго" за участю президента Петра Порошенка.

Проект будівництва підготували ще 2007 року. Наступного року було досягнуто домовленості про фінансування з Європейським інвестиційним банком і Європейським банком реконструкції та розвитку на загальну суму 300 млн євро. Першу опору підняли 2012 року. Загальна довжина дротів - 8 400 кілометрів, загальна довжина ЛЕП - 500 км.

Лінія 750 кВ "Рівненська АЕС - підстанція Київська" повинна поліпшити роботу об'єднаної енергетичної системи України, забезпечити надійне електропостачання споживачів і повне використання наявних потужностей на Рівненській та Хмельницькій АЕС. За даними НАЕК "Енергоатом", додатковий очікуваний річний відпуск електроенергії становитиме 1 млрд 53 млн. КВт-год.

Президент Петро Порошенко на церемонії відкриття ЛЕП заявив, що проект виключає віялові відключення в Києві і центральному регіоні.

Маршрут нової ЛЕП указано синім пунктиром
Фото: ukrenergo.energy.gov.ua
Маршрут нової ЛЕП указано синім пунктиром

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram