ГоловнаПолітика

Порошенко: Зміни до Конституції повинні зробити суд по-справжньому незалежним

Президент зустрівся з головами КС Грузії, Литви, Латвії та Молдови

Порошенко: Зміни до Конституції повинні зробити суд по-справжньому незалежним
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Основним завданням проведення реформи правосуддя та внесення змін до Конституції України є забезпечення верховенства права та затвердження дійсно незалежного суду.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з головами конституційних судів Грузії, Литви, Латвії та Молдови, які прибули в Україну для участі в міжнародній конференції.

Президент підкреслив, що Україна зараз у процесі впровадження значних конституційних змін у частині децентралізації і в частині правосуддя.

"Ключова позиція - зробити суд і судову гілку влади в цілому по-справжньому незалежною", - наголосив Порошенко.

Про децентралізацію він зазначив, що це - "кардинальна зміна системи побудови державної та місцевої влади, яка базується виключно на європейській моделі". Президент акцентував увагу на тому, що завдяки децентралізації регіони отримають більше можливостей для забезпечення потреб і впровадження нових проектів.

Президент підкреслив, що Україна зацікавлена в розвитку довготривалого, стратегічного співробітництва, у тому числі й у сфері конституційного права, з країнами, представники яких були присутні на зустрічі. Учасники зустрічі своєю чергою запевнили в готовності допомагати, надавати експертні консультації, ділитися досвідом у тих сферах, де реформи в їхніх країнах були успішно реалізовані.

Вони також зазначили, що уважно стежать за ситуацією в Україні, зокрема на Донбасі та в Криму.

"Конституційні суди не залишаються осторонь. Цього року ми розпочали так званий Батумський процес про засудження дій Конституційного Суду РФ, який міг зупинити анексію Криму, але не зробив цього. Ми вирішили не мовчати", - заявив голова Конституційного Суду Литви Дейнюс Жалімас.

"Акт агресії і грубого порушення міжнародного права не повинен залишатися без уваги, принаймні суддівської спільноти", - додав голова Конституційного Суду Молдови Олександру Тенасе.

Нагадаємо, 30 жовтня Конституційна комісія затвердила остаточний проект змін до Конституції в частині правосуддя.

Основні положення пропонованої судової реформи LB.ua описував у статті "Болванка" судової реформи: без очищення і з монополією для адвокатів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram