ГоловнаКультура

У Брюсселі вперше пройдуть дні українського кіно

Бельгійцям покажуть "Плем'я", "Поводиря" і "Гамера".

23-24 січня в Брюсселі вперше пройде фестиваль українського кіно Ukraine on Film: Way to Freedom. У програму, об'єднану темою боротьби за свободу, увійшли "Плем'я" Мирослава Слабошпицького, "Поводир" Олеся Саніна, "Гамер" Олега Сенцова та інші знакові фільми.

Як повідомляє компанія "Артхаус Трафік", яка виступає співорганізатором фестивалю, Ukraine on Film планується щорічним.

Бельгійські глядачі побачать гучну картину Мирослава Слабошпицького "Плем'я", яка зібрала понад 40 світових кінонагород, у тому числі чотири призи Каннського кінофестивалю і звання Європейського відкриття року за версією Європейської кіноакадемії. Фільм Олеся Саніна "Поводир" став в Україні касовим хітом, зібравши близько півмільйона глядачів. Важливе місце на фестивалі Ukraine on Film займає історія Олега Сенцова, українського режисера, засудженого в Росії до 20 років ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі. У рамках програми відбудеться благодійний показ його дебютного фільму "Гамер" - частина коштів від продажу квитків буде передана сім'ї Олега.

Про події Революції Гідності розповість фільм "Все палає", найкраща східноєвропейська документальна робота на фестивалі DOK Leipzig. Також у Бельгії покажуть кінокласику: "Одинадцятий рік" Дзиґи Вертова - експериментальну документальну картину про перемоги радянської влади - у супроводі живої електронної музики від Антона Байбакова. Анімаційна студія "Укранімафільм" запропонує колекцію пригод знаменитих "Козаків", на яких виросло не одне покоління українських глядачів.

Покази відбудуться в брюссельському Центрі образотворчих мистецтв Bozar. Будівля, спроектована Віктором Орта - одним з перших архітекторів-модерністів, була відкрита 1928 року як палац, де зустрічаються всі види мистецтва. На сьогодні в центрі Bozar працюють департаменти музики, кіно, літератури, театру, танцю, архітектури, експонується живопис від Лукаса Кранаха до Фріди Кало, проходить фінал всесвітньо відомого Конкурсу академічної музики імені королеви Єлизавети - і саме тут базується Національний оркестр Бельгії. Центр Bozar справедливо вважають однією з найбільш престижних культурних організацій Брюсселя.

Організатори фестивалю: Державне агентство України з питань кіно, компанія "Артхаус Трафік", Центр образотворчих мистецтв Bozar.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram