ГоловнаПолітика

Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці

Режим НС діятиме протягом місяця

Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці
Фото: arkoplast.com

Кабінет Міністрів ухвалив рішення знову ввести тимчасові надзвичайні заходи на ринку електроенергії.

Відповідне розпорядження опубліковано на офіційному сайті уряду.

Цей режим дає можливість Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) оперативно впливати на ринок в умовах гострого дефіциту енергоресурсів в опалювальний сезон.

Зокрема, НКРЕКУ може встановлювати додаткові платежі енергокомпаніям, коригувати тарифи на електроенергію та інвестиційні програми компаній. Також Нацкомісія може змінювати алгоритм розподілу коштів на оптовому ринку електроенергії.

Крім того, згідно з розпорядженням, національна енергетична компанія "Укренерго", за погодженням з Міненерго, має визначити допустимий рівень зниження резерву енергогенерувальних потужностей, встановити вимоги щодо графіків та обсягів виробництва електричної енергії окремими енергогенерувальними компаніями, встановити тимчасові обмеження виробництва електричної енергії, зокрема виробникам з альтернативних джерел енергії, забезпечити дотримання встановлених лімітів потужності, а також забезпечити контроль за виконанням завдань з обмеження споживання електричної енергії та потужності.

Документ набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування, і діє протягом місяця.

Нагадаємо, минулого разу Кабмін ухвалював рішення про надзвичайні заходи на ринку електроенергії наприкінці березня - їх скасували лише у травні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram