ГоловнаПолітика

Поліграфкомбінат "Україна" розпочав друк ID-карток

Порошенко заявив, що Україна каже останнє "прощай" Радянському Союзу

Поліграфкомбінат "Україна" розпочав друк ID-карток
Петр Порошенко
Фото: twitter.com/poroshenko

Поліграфкомбінат "Україна" в понеділок розпочав друк ID-карток, які мають замінити паперові паспорти. Про це оголосив президент Петро Порошенко під час відвідин друкарні.

"Хочу привітати з надзвичайно важливим днем в історії України. Що ми сьогодні бачимо - початок виготовлення паспортів у вигляді ідентифікаційних карток - це справжня революція. Це останнє "прощай" Радянському Союзу, радянському паспорту. Тому що формат українського паспорта виготовлявся ще в першій половині 20 століття", - сказав Порошенко. За його словами, друкарня здатна друкувати 45 тисяч карток на добу.

За словами президента, ID-картки знаменують перехід до електронної держави. Він зазначив, що на ID-картках може міститися не тільки паспортна інформація, а й медичні дані, податкова інформація з ідентифікаційним кодом включно. "Багато років нам казали, що держава не здатна це робити, що потрібні якісь корупційні компанії, на які витрачатиметься величезна кількість державних коштів. Сьогодні ми кажемо, що це [картка] повинно коштувати в межах 100-160 гривень без ПДВ і тут має бути все", - сказав Порошенко.

ID-картки - це також вимога для введення безвізового режиму з Євросоюзом.

Крім того, їх буде майже неможливо підробити, що особливо важливо у зв'язку з високою терористичною загрозою в Україні.

Нагадаємо, оформлення та видача внутрішніх біометричних паспортів-карток почнеться з 1 січня 2016 року.

У грудні 2012 року набув чинності закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус". Закон передбачає введення біометричних паспортів, що містять чіп, або безконтактний електронний носій інформації, на якому записані, зокрема, біометричні дані людини - відбитки пальців, розпізнавання особи, ДНК, долоня руки, сітківка ока та ін.

З січня 2015 року в Україні почали оформляти біометричні паспорти для виїзду за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram