ГоловнаПолітика

Порошенко закликав до пошуку компромісу щодо податкової реформи

Прийняття бюджету і змін до податкового законодавства є умовою для отримання грошей від МВФ

Порошенко закликав до пошуку компромісу щодо податкової реформи
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко поставив завдання до Нового року затвердити зміни податкового законодавства та бюджету на 2016 рік. Про це він сказав на засіданні Національної ради реформ з обговорення податкової реформи, повідомляє сайт Президента.

Голова держави зазначив, що, незважаючи на те, що податкові та бюджетно-фінансові питання не є сферою відповідальності Президента, в умовах тимчасового цейтноту і викликів національній безпеці він змушений сьогодні винести питання про податкову реформу на обговорення Нацради реформ.

"Прийняття бюджету і змін до податкового законодавства є умовою для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду, - наголосив Петро Порошенко. - На сьогодні фінансування МВФ є однією з ключових умов забезпечення фінансової стабільності держави".

Президент також наголосив на необхідності максимально прискорити розгляд цього законопроекту в парламенті.

Президент повідомив, що в останні дні було чимало дискусій із приводу податкової реформи з прем'єр-міністром, міністром фінансів, народними депутатами, окремими міністрами. "Частину, присвячену адмініструванню, пропонують прийняти з урахуванням компромісних пропозицій, напрацьованих у Міністерстві фінансів, так і тих, які були напрацьовані в податковому комітеті, а також іншими народними депутатами. Упевнений, що тут можливе об'єднання підходів", - сказав Петро Порошенко.

За словами голови держави, загалом зміни до податкового законодавства повинні відповідати низці вимог. Вони повинні стимулювати розвиток економіки, сприяти суттєвому скороченню податкового навантаження на бізнес, спрощення адміністрування, забезпечення прозорості, в тому числі і для розкриття «сірих» секторів економіки, де до цього взагалі не було обліку, і не повинні обернутися втратами для бюджету.

Податок на прибуток підприємств і ПДФО, всупереч попереднім намірам, збільшуватися не будуть. "Головна позиція, що ми не робимо підвищення податкового тиску - ні на громадянина, ні на бізнес", - заявив Президент.

"Дуже важливо, щоб ця філософія поширювалася на кілька років. Якщо ми ставимо 18 відсотків податок на прибуток підприємств і ПДФО на 2016 рік, щоб ми зараз зафіксували, що 2017 року ставка буде ще зменшена на один відсоток, а на 2018-й визначили орієнтир, за яким ми повинні досягти максимум 20-процентного навантаження на фонд заробітної плати - приблизно 10 відсотків ПДФО і 10% - ЄСВ", - пояснив голова держави.

Також голова держави запропонував розглянути можливість ввести ставки з 1 січня, дати бізнесу 3 місяці на ознайомлення з інноваціями, щоб з 1 квітня податкові зміни ввести в дію.

Нагадаємо, нині є два варіанти податкової реформи. Перший - "проект Южаніної" - це проект податкової реформи, під яким підписалися понад 100 народних депутатів. Він передбачає зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість - до 15%, єдиного соціального внеску - до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.

Уряд наполягає на прийнятті за основу менш радикальної концепції Мінфіну. Урядова версія, згідно з презентацією, припускає встановити більшість ставок на рівні 20%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram