ГоловнаПолітика

Україна збільшить на третину витрати на розвиток озброєнь

На нові розробки спрямують майже 7 млрд гривень.

Україна збільшить на третину витрати на розвиток озброєнь
Олег Гладковский

В оборонному бюджеті України на 2016 рік буде збільшено на 30% витрати на розвиток озброєнь.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський.

З-поміж пріоритетних сфер переозброєння наступного року він виділив зміцнення системи протиповітряної оборони (ППО) держави.

Як зазначив Гладковський, поставлене перед ОПК главою держави завдання з переозброєння армії новими зразками озброєнь і військової техніки відображене в підготовленому проекті Держпрограми розвитку озброєнь України до 2020 року. Документ, за його словами, вже передано на розгляд в уряд, очікується, що до 2016 року його ухвалять.

За даними джерел агентства "Інтерфакс-Україна" в оборонному секторі, спочатку передбачена в Держпрограмі розвитку озброєнь України до 2020 року потреба у фінансуванні на переозброєння армії оцінювалася в 900 млрд грн, на етапі узгодження ці параметри були скорочені до близько 90 млрд грн

Передбачені в держбюджеті-2015 витрати на національну безпеку й оборону України становлять 90 млрд грн, з них на утримання армії передбачено 44,6 млрд грн. При цьому фінансування держвидатків Міноборони на розвиток озброєнь передбачено у розмірі 5,25 млрд грн.

Згідно із затвердженим указом Президента 2 грудня рішенням РНБО, уряду запропоновано передбачити в проекті держбюджету на 2016 рік на фінансування потреб сектору національної безпеки й оборони із загального фонду держбюджету щонайменше 100 млрд грн.

Крім того, доручено передбачити видатки на розвиток озброєння, військової та спеціальної техніки для потреб Збройних сил України з урахуванням стандартів держав-членів НАТО.

Днями секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що загальний і спеціальний фонд оборонного бюджету на 2016 рік становитиме близько 113 млрд грн. "100 млрд будуть профінансовані виключно із загального фонду бюджету, а решта - це спецфонд і держгарантії", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram