ГоловнаПолітика

Bellingcat відстежив атаку російських військ на Маріуполь

Британці спиралися на соцмережі та супутникові знімки.

Британський портал розслідувальної журналістики Bellingcat відстежив участь російських військ в атаці на сили АТО на маріупольському напрямку в серпні 2014 року.

62-сторінкову доповідь у двох версіях - російській та англійській - оприлюднено на сайті Bellingcat.

Журналісти спираються на свідчення із соціальних мереж і супутникові зображення, які вказують на російське походження артилерійських ударів і бронетехніки, зауважених у районі Новоазовська, в липні-серпні 2014 року.

Bellingcat прийшов до висновку, що два артилерійських удари 23 серпня 2014 року було завдано з території Росії. З Росії було транспортовано 2 танки Т-72Б і установка 2С19 «Мста-С», які зауважили в Новоазовську після захоплення міста. Також у звіті подано аналіз декількох атак Новоазовського району в липні-серпні 2014 року і свідчення, що передбачають участь у них Росії.

За висновком видання, 23 серпня 2014 року реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) та інші артилерійські установки завдали удару по позиціях української армії в районі села Холодне, більш ніж за 30 км від найближчих позицій проросійських сепаратистів. Незабаром інша артилерійська установка обстріляла ті самі позиції. Два українські блокпости на дорозі з прикордонного пункту «Новоазовськ» до міста Новоазовськ було атаковано вогнем РСЗО з вогневої позиції, що за кілометр від російського кордону (видно сліди техніки, які ведуть назад на російську територію), та/або з позиції на російській території.

Супутникові зображення підтверджують повідомлення ЗМІ та свідчення очевидців про перетин проросійськими сепаратистами кордону (точку перетину видно на супутникових зображеннях) на північ від прикордонного пункту «Новоазовськ» 25 серпня 2014 року і подальшу атаку українських сил на схід від Новоазовська. Відеозаписи і фотографії свідчать про наслідки обстрілу РСЗВ і артилерією доріг, житлових будинків, кладовища, хлібзаводу і госпіталю під час штурму Новоазовська проросійськими сепаратистами 25-26 серпня 2014 року. Після захоплення Новоазовська 27 серпня 2014 року в місті зауважили танки Т-72Б та артилерійські установки 2С19 «Мста-С». Два танки Т-72Б і одна установка 2С19 «Мста-С» раніше зауважили на російській території, що підтверджує російське походження цих одиниць техніки.

Нагадаємо, раніше Bellingcat, який досліджував випадки перетину кордону з Україною російськими військами, перш за все влітку 2014 року, опублікував підсумкову доповідь з розслідування катастрофи рейсу MH17 в Україні і представив результати свого розслідування авіаударів російської авіації в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram