ГоловнаКультура

Софія Андрухович стала лауреатом премії Джозефа Конрада

Письменниця стала поруч із Прохаськом, Жаданом, Сняданко і Малярчук.

Софія Андрухович стала лауреатом премії Джозефа Конрада
Фото: Олег Жмаченко / gazeta.ua

Лауреатом Літературної премії імені Джозефа Конрада 2015 року стала Софія Андрухович, повідомляє сайт Польського інституту в Києві.

Письменниця народилася 1982 року в Києві в родині Юрія Андруховича. Є автором прозових книг "Літо Мілени" (2002), "Старі люди" (2003), "Жінки їхніх чоловіків" (2005), "Сьомга" (2007). За роман "Фелікс Австрія" (2014) отримала дві нагороди - премію "Книга року BBC" і американську премію Фонду Лесі та Петра Ковалевих 2015 року. Книги "Жінки їхніх чоловіків" і "Сьомга" видано польською мовою. "Фелікс Австрія" вийде в Польщі та Австрії 2016 року.

Суперниками Андрухович по фіналу премії були Остап Сливинський і Олексій Чупа.

Літературна премія імені Джозефа Конрада була заснована 2007 року Польським інститутом у Києві. Її присуджують раз на два роки українському письменнику за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність змісту. У 2015-му премію вручатимуть уп'яте.

Лауреатами премії ставали Тарас Прохасько, Сергій Жадан, Наталка Сняданко і Таня Малярчук.

Джозеф Конрад - класик англійської літератури, поляк за походженням і українець за місцем народження. Його справжнє ім'я - Юзеф Теодор Конрад Коженьовський. Він народився у Бердичеві 1857 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram