ГоловнаПолітика

ГПУ повернула в Раду подання на арешт Клюєва (оновлено)

Нардепові-втікачу "пробачили" історію із Заводом напівпровідників?

ГПУ повернула в Раду подання на арешт Клюєва (оновлено)
Сергей Клюев
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура внесла до парламенту доопрацьоване подання на затримання й арешт нардепа-втікача Сергія Клюєва.

ГПУ на своєму сайті повідомила, що три подання (про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту) базуються на фактах причетності Сергія Клюєва до передачі "Межигір'я" у володіння Віктора Януковича.

У повідомленні наглядового відомства викладено статті Кримінального кодексу, згідно з якими кваліфіковано дії Клюєва. Це ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (вчинення правочинів з майном в особливо великих розмірах, отриманих в результаті суспільно небезпечного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховування і маскування незаконного походження такого майна, прав на таке майно), ч. 5 ст. 369 (надання службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за вчинення службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, і в інтересах третіх осіб дій з використанням наданого їй службового становища).

У попередньому варіанті подання фігурувала афера, яку брати Андрій і Сергій Клюєви провернули з ВАТ "Завод напівпровідників". Справу кваліфікували за ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство, скоєне в особливо великих розмірах). Чи збереглася ця історія в новому подання - незрозуміло. ГПУ у своєму повідомленні про це не згадує.

Нагадаємо, 3 червня Верховна Рада позбавила Клюєва депутатської недоторканності і дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності. Цього ж дня Клюєв намагався виїхати до Австрії, але його не випустили прикордонники. 4 червня він не з'явився на допит, і 8 червня СБУ оголосила Клюєва в розшук. За деякими даними, Клюєв виїхав через контрольовану "ДНР" або "ЛНР" територію в Росію.

16 червня генпрокурор Віктор Шокін звернувся до Верховної Ради з поданням про дачу згоди на арешт Клюєва. На початку листопада Генпрокуратура відкликала це подання для доопрацювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram