ГоловнаПолітика

"Відродження" вимагатиме збільшення соцстандартів на реальний рівень інфляції

Партія підрахувала, що на кінець 2016 року індекс споживчих цін зросте на 63%.

"Відродження" вимагатиме збільшення соцстандартів на реальний рівень інфляції
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів планує 2016 року продовжувати політику заморожування соціальних виплат. На тлі девальвації гривні та зростання інфляції це призведе до зниження реальних доходів населення на 25-30%.

Про це заявив лідер партії "Відродження" Віктор Бондар, коментуючи оприлюднений Міністерством фінансів України проект державного бюджету на 2016 рік.

"Наступного року уряд планує підвищити базові соціальні стандарти тільки на 12%. Причому зауважу, що перше за рік підвищення соцстандартів заплановане тільки в травні 2016 р. - на 5,2%, наступного разу - з грудня 2016 р. на 6,9%. Паралельно із цим інфляція також складе 12%. Тобто таким бюджетом Мінфін офіційно заявив - доходи населення будуть заморожені, а жодних позитивних змін у новому році громадянам очікувати не варто. Як наслідок, ми матимемо спад економічної активності, що в подальшому призведе до зростання рівня безробіття", - заявив Віктор Бондар.

Він зазначив, що партія "Відродження" вважає, що в бюджеті на 2016 рік соціальні стандарти слід збільшити до рівня зростання цін і тарифів. За розрахунками аналітиків партії, на кінець 2016 р. реальний рівень інфляції становитиме більш ніж 63%.

"Як на точку відліку ми дивимося на січень 2014 року, саме відтоді почалася стрімка девальвація гривні, зростання цін і тарифів. І саме той рівень доходів повинен стати базою для визначення рівня соціальних стандартів. До речі, саме Міністерство соціальної політики в жовтні проводило розрахунки реального рівня соціальних стандартів, у якому зазначило, що реальний прожитковий мінімум у цінах жовтня 2015 р. повинен становити 2544 грн. Що маємо насправді? Сьогодні, як і станом на 1 січня 2016 р., розмір прожиткового мінімуму становить 1330 гривень. Тобто можна побачити, що наші розрахунки збігаються з розрахунками Мінсоцполітики, а тому цілком реальні і повинні бути враховані в бюджеті на наступний рік", - зазначив голова партії "Відродження".

Він також зазначив, що партія "Відродження" зажадає переглянути показники бюджету-2016 і підвищити мінімальну зарплату і прожитковий мінімум на рівень зростання споживчої інфляції під час розгляду бюджету в парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram