ГоловнаПолітика

Нацполіція порушила справу проти Фірташа щодо банку "Надра"

Олігархові пригадали поручительство за кредит НБУ для банку "Надра".

Нацполіція порушила справу проти Фірташа щодо банку "Надра"
Фото: Макс Левин

Національна поліція України порушила кримінальне провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банком "Надра", гарантованого особисто власником фінустанови Дмитром Фірташем.

"Дмитро Фірташ обґрунтовано підозрюється, що, маніпулюючи, зокрема публічно, особистою гарантією в розмірі до 5 млрд гривень, організував отримання кредиту рефінансування НБУ для банку "Надра", не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки, вивів ці кошти на пов'язані з ним компанії", - написав у своєму фейсбуці міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У результаті цих дій банк "Надра" не повернув НБУ кредит рефінансування, Фірташ не виконав гарантійних виплат, чим завдав прямої шкоди НБУ. Ці самі дії призвели до неплатоспроможності банку і втрати накопичень десятками тисяч громадян України, додав міністр.

Дмитра Фірташа і пов'язаних з ним осіб підозрюють у заподіянні збитку в особливо великих розмірах з мірою покарання від 7 до 12 років позбавлення волі (ч.5 ст. 191 КК).

У рамках цього провадження МВС і Національна поліція України домовилися з ФБР США, в рамках міжнародного правового доручення, про притягнення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, оскільки низку сумнівних фінансових операцій проводили з використанням банків США.

"У цьому провадженні тривають слідчі дії, і тільки-но будуть можливі прямі процесуальні дії з Дмитром Фірташем, слідство... перейде до значно інтенсивнішої фази забезпечення своїх можливостей", - додав Аваков.

Міністр також нагадав, що, крім нового кримінального провадження, Фірташ фігурує ще у двох справах. Перше порушено проти групи компаній Ostchem Дмитра Фірташа за ч.5 ст. 191 КК у зв'язку із заподіянням збитків державі в розмірі 5,742 млрд грн. Друге кримінальне провадження розслідують проти колишніх керівників НАК "Нафтогаз України", посадових осіб Кабінету Міністрів і компанії "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа, підозрюваних у змові та заподіянні збитків державі Україна шляхом списання з державної компанії на користь "РосУкрЕнерго" 11 млрд куб. м газу і ще 1,1 млрд. куб. м газу у вигляді штрафних санкцій.

"У рамках цих проваджень слідчі неодноразово висилали повістки Дмитрові Фірташу для проведення допитів та інших слідчих дій, на які він не прибув. За підсумками запланованих слідчих дій слідчі ухвалять відповідні процесуальні рішення щодо всіх фігурантів, у тому числі в рамках відповідних звернень до суду", - додав Аваков.

При цьому міністр повідомив, що, незважаючи на те, що Фірташ відклав повернення в Україну, "група важливих, але міцних поліцейських з "Азова", які пройшли Широкине й Іловайськ... зустрічатиме біля трапу Austrian Аirline пана Фірташа, щоб допомогти йому подолати київські корки й усамітнитися зі слідчими".

Нагадаємо, Фірташ мав повернутися в Україну 2 грудня, проте вчора ввечері повідомив, що вирішив перенести свій приїзд.

Після заяви про те, що Фірташ повертається, Аваков пригрозив, що по прибуттю в Україну олігарха затримають.

Командир полку "Азов" Андрій Білецький, якого вважають близьким до Авакова, анонсував "громадянський арешт" Фірташа, якщо той повернеться в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram